kukurbitacin

Veste, zakaj postanejo kumare grenke?

Mojca Kopriva
20. 8. 2022, 20.17
Posodobljeno: 20. 8. 2022, 22.16
Deli članek:

Le kaj se v poletnih dneh bolj prileže kot hladna solata iz kumar? A ko zagriznemo v grenak del kumar, se nam te hitro zamerijo. Zakaj se to zgodi?

Dreamstime
Ni nujno, da je grenkoba prisotna na obeh koncih kumare.

Številni vrtičkarji in gurmani smo v poletnih dneh pogosto razočarani, ko okusimo neprijetno grenkobo ob žvečenju kumar. Kaj je vzrok in kako grenkobo odpraviti, ko pa ste naredili vse za uspešno rast in pravilno nego? Strokovnjaki pravijo, da obstaja več vzrokov, vendar jih je mogoče pravočasno omejiti in se grenkobi izogniti.

ODPRTA TLA S POSREDNO SVETLOBO

Kumare sadimo v odprta tla brez posredne svetlobe. Za senco lahko uporabite koruzo ali drevesne veje, ki prekrivajo gredice. Kumare sadite ob rastlinah, ki ne kradejo preveč mineralnih hranil in tekočine iz zemlje.

Od kod grenkoba

Kumar, ki so grenke, po videzu ne moremo razlikovati od tistih, ki niso in imajo hrustljav ter sladek okus. Neprijeten grenak priokus zaznamo šele, ko kumaro zaužijemo. Prav tako ni nujno, da bo grenkoba razdeljena po vsej kumari, temveč je lahko zgolj na enem delu. Izvor grenkobe je snov, imenovana kukurbitacin. To je element, ki je sicer strupen, a se v rastlinjakih pogosto pojavlja, saj služi za zaščito mladih plodov pred škodljivci. Prisoten je v vseh sortah zelenjave – v listju, steblih in plodovih. Da kumare ne bi bile grenke, pa je treba preseči njegovo koncentracijo.

Vzroki za pojav grenkobe

Nekaj vzrokov za pojav grenkobe gotovo poznate, drugi vas bodo morda presenetili. Med najpogostejšimi je nezadostna vlaga v zaprtih rastlinjakih, če kumare gojite v njih, enako je na odprtih vrtovih. K temu prispeva prenizka temperatura vode, ki se uporablja za namakanje vrtov ali rastlinjakov. Strokovnjaki priporočajo zalivanje z deževnico, ki jo zbirate v sodih po obilnih deževjih. H grenkobi pripomoreta pomanjkanje kalijevih in dušikovih elementov ter presežek sončnih žarkov, pa tudi pomanjkanje le-teh, ki je značilno za nasade. Na pojav grenkobe vplivajo nenadne spremembe temperature med gredicami. Kumar ni dobro saditi v bližini jagod in robidovih grmov. Ti veljajo za agresorje, ki uporabne elemente skupaj z vodo odvzemajo zemlji in izzovejo grenkobo.

Dreamstime
Najpogostejši vzrok za grenkobo kumar je suša.