Že priprava ozimnice

Čas je za drugo setev in dolgo uživanje v pridelkih

Mare Koren
20. 8. 2022, 18.47
Posodobljeno: 20. 8. 2022, 18.47
Deli članek:

Tako na zelenjavnem vrtu kot v sadovnjaku te dni uživamo v bogati beri številnih pridelkov. Solata gre h koncu, čas je za kitajsko zelje, radič, redkev …

Dreamstime
Tudi v poletnih mesecih lahko še sejemo in sadimo, saj bomo tako v pridelkih uživali dolgo v jesen.

Za vrtičkarje so ti dnevi polni dela. Med vsakodnevno obiranje pridelkov spada tudi priprava ozimnice, ki zahteva kar nekaj truda. V domačih plodovih narave pa lahko uživamo tudi pozno v jesen in pozimi. Zato ne pozabite na ponovno setev.

Čeprav ne razmišljamo o sejanju zelenjave, saj se plodovi bohotijo po dolgem in počez, je kljub temu dobro posejati še nekaj hitro rastoče zelenjave, ki nas bo razveseljevala ob koncu poletja oziroma jeseni, ko druge zelenjave ne bo toliko. Zato grede ne pustite prazne, temveč prostor izkoristite za ponovno setev. Veste, kaj lahko posejete?

Redkev

Če vas je rdeča redkev razveseljevala od pomladi do nedavnega in v njenem okusu uživate, ni še nič izgubljeno: znova jo lahko posejete. Če je od pomladi ostalo nekaj olesenelih sadik, jih lahko izkoristite za seme. Redkvica bo hitro rasla, priskrbite ji le dovolj vlage. Ne pozabite na jesenski pridelek in posejte tudi črno redkev. Prav tako ni prepozno za setev korenčka in podzemne kolerabe.

Stročji fižol

Čeprav ga verjetno pravkar obirate, ga lahko na novo posejete. Pazite le, da izberete sorto, ki dozori v največ 60 dneh. Tako se boste ob pobiranju navadnega fižola ob začetku jeseni nadejali tudi nepogrešljivega mladega stročjega fižola, ki je poln vlaknin in rudnin, teh pa praviloma zaužijemo premalo.

Profimedia
/

Namesto solate in špinače

Na gredice s solato, ki se počasi praznijo, lahko posejete blitvo in listnati ohrovt. Ta zelenjava vas bo razvajala še jeseni, ohrovt pa bo zdržal do zime in zgodnje pomladi. Še vedno lahko sejete kumare in buče, ki bodo v topli poletni zemlji hitro vzklile in obrodile že v začetku septembra. Le ne pozabite na dovolj vlage, ki jo potrebujejo za uspešno rast.

Cvetača, brokoli in kitajsko zelje

Avgust je primeren za sajenje sadik cvetače in brokolija, ki bodo jeseni bogato obrodile. Pri izboru se odločajte za sorte s krajšo vegetacijo. Nič ne bo narobe, če sadite v senco visokega fižola, saj je poleti dober sosed, ki zagotovi senco in dovolj vlage. Ne pozabite na kitajsko zelje, ki ga lahko sadite vse do začetka septembra.