Norveška

Mrožinja zaradi prevelike pozornosti javnosti ogrožena, zato bi jo lahko uspavali

STA
12. 8. 2022, 16.49
Posodobljeno: 12. 8. 2022, 20.32
Deli članek:

Mrožinja Freya, ki je nedavno postala atrakcija fjorda v Oslu, kjer se je udomačila, je zaradi pretirane pozornosti javnosti ogrožena in bi jo lahko tudi uspavali, so danes sporočili iz norveškega direktorata za ribištvo. Zaradi obleganja množic, neupoštevanja nasvetov in opozoril pristojnih služb se je počutje mrožinje namreč poslabšalo.

Profimedia
Nekateri navkljub opozorilom skačejo v vodo, da bi jo pobližje videli, ali vanjo mečejo stvari.

Samica mroža, ki tehta skoraj 600 kilogramov, že več tednov prebiva v fjordu norveške prestolnice Oslo in je za številne tamkajšnje prebivalce postala poletna atrakcija. Med drugim so jo večkrat opazili, kako se kobaca v zasidrane čolne, se tam sonči in spi, zaradi česar je po navedbah britanskega BBC nekaj čolnov tudi potonilo.

Norveški direktorat za ribištvo skrbi predvsem dejstvo, da se ljudje Freyi preveč približujejo in jo vznemirjajo, hkrati pa s tem ogrožajo sebe. Nekateri navkljub številnim opozorilom in nasvetom pristojnih služb tudi skačejo v vodo, da bi jo pobližje videli, ali vanjo mečejo stvari.

"Zdaj preučujemo nadaljnje ukrepe, pri katerih bi lahko bila dejanska alternativa usmrtitev," je v četrtek dejala višja svetovalka za komuniciranje pri direktoratu Nadia Jdaini in dodala, da patrulja spremlja mrožinjo, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Usmrtitev živali sicer velja za skrajno možnost. Druge možnosti vključujejo premestitev Freje iz oslovskega fjorda drugam. Vendar pa zaenkrat še ni znano, kdaj bo sprejeta končna odločitev glede njene usode, navaja BBC.

"Do takrat ponavljamo priporočila glede razdalje in pojasnila o tem, da se z mroži ne smemo kopati: javnosti bi radi še enkrat - močno - svetovali, naj se drži stran od mesta, kjer je mrožinja opažena, in naj z njo ne plavajo," je poudarila Jdainijeva.

Po njenih besedah je ta nasvet namenjen varnosti tako ljudi, kot tudi živali in njenega dobrega počutja, ki se je v zadnjem času po navedbah BBC poslabšalo, saj ne počiva dovolj in je po ocenah veterinarjev pod stresom. Mroži namreč običajno spijo 20 ur dnevno.

Freya, ki so jo v fjordu prvič opazili sredi julija, je ime dobila po nordijski boginji lepote in ljubezni. Mroži sicer veljajo za zaščiteno vrsto in običajno živijo severneje, na Arktiki. Navadno ne napadajo ljudi, kljub temu pa je v preteklosti že prišlo do nekaj redkih incidentov.

Mrož na Kitajskem ubil turista

Leta 2016 je mrož v parku za divje živali na Kitajskem ubil turista in oskrbnika v parku. Turist naj bi z živaljo hotel narediti selfie, ko ga je zgrabila in potegnila pod vodo. Oskrbnik je skočil za njim, da bi ga rešil, vendar ga je žival prav tako potegnila pod vodo, še navaja BBC.