Triki pri pripravi

Da bodo jedi z žara zares božansko dobre

Mare Koren
15. 8. 2022, 18.11
Deli članek:

Preden sedemo k obloženi mizi, ki se šibi od dobrot z žara, je dobro poznati drobne zvijače pri pripravi. Jih poznate? Izboljšajte okus mesa in pripravite idealno žerjavico za vsak kos.

Dreamstime
Ne glede na to, za kateri kos mesa gre, je pomembno, da potem ko ga vzamemo z žara, nekaj minut počiva. Tako se sokovi enakomerno porazdelijo.

Še preden se lotimo pečenja, moramo pripraviti pravo žerjavico. Ogenj za žar zanetite vsaj 30 minut pred peko, da dobite žerjavico ustrezne temperature. Oglje je pripravljeno, ko opravi naslednji test: približno deset centimetrov nad ognjem pridržite roko in počasi štejte do tri. Če je tako vroče, da morate roko umakniti, je čas za akcijo. Na žar postavite mrežo, jo premažite s koščkom slanine ali malo olja ter obložite z mesom in zelenjavo.

Govedina (gril, žar, steak)

Pravi izbor mesa: Visoka temperatura in dim izvabita iz govedine najboljše okuse, zato je ta vrsta mesa idealna za piknike. Najprimernejši deli so bočnik, stegno ali ledveni del.

Pred peko: Meso 12 ur pred peko marinirajte v mešanici limoninega soka, sojine omake, gorčice in provansalskih začimb. Razmerje med kislim in drugim delom marinade naj bo 1 : 2.

Med peko: Goveji zrezek popecite pri visoki temperaturi, od štiri do šest minut na vsaki strani. Nato počakajte nekaj minut, preden ga razrežete, da se sokovi v mesu umirijo.

Dreamstime
Pri izbiri perutninskega mesa za žar so najboljše perutničke ali bedra s kožo.

Perutnina (perutničke)

Pravi izbor mesa: Na žaru so odlični perutničke in bedra s kožo, malo manj pa prsi, saj so preveč puste.

Pred peko: Če ste izbrali piščančje prsi, jih marinirajte v mešanici iz ene žlice soli, ene žlice sladkorja in ene skodelice vode. Lahko pa pripravite tudi marinado iz ene žlice olja, ene žlice gorčice in treh strokov česna. Meso pustite v marinadi dve uri. Puranovo meso lahko marinirate čez noč. Perutničke in bedra marinirajte s soljo, rdečo papriko, majaronom, origanom, poprom ter drugimi izbranimi začimbami.

Med peko: Manjši kosi mesa brez kosti bodo pečeni po šestih minutah na vsaki strani, večji kosi pa zahtevajo daljši čas peke – do 15 minut na vsaki strani. Za boljši okus meso med peko potresite z rožmarinom.

Svinjina (kotlet)

Pravi izbor mesa: Za pripravo svinjine poskrbite, da bo temperatura žerjavice zelo visoka. Tako boste poskrbeli za sočno notranjost in hrustljavo skorjico. Izberite kotlete ali zrezke.

Pred peko: Pustite, da se meso marinira čez noč. Marinado pripravite iz česna, čebule, dimljene paprike, origana, kumine, oljčnega olja, ene žličke sladkorja, jabolčnega kisa, limetinega soka in peteršilja.

Med peko: Kotlete položite na žar, ko bo ta tako vroč, da ne morete dlje kot dve sekundi držati roke deset centimetrov nad rešetko. Kotlete pečemo od tri do štiri minute na vsaki strani, oziroma dokler niso zapečeni in karamelizirani. Med pečenjem jih ne premikamo.