Čiščenje

Je vaš avtomobil poln peska z rajske plaže?

Mare Koren
15. 8. 2022, 14.15
Deli članek:

Letošnje poletje nas razvaja s številnimi sončnimi dnevi, ki so kot nalašč za izlete v naravo, na morje in v hribe. Vaš avto je bil nenehno v pogonu, časa za čiščenje pa je bolj malo. Odstranite umazanijo iz avtomobila!

Dreamstime
Naj bo osnovna pomoč pri čiščenju krpa iz mikrovlaken. Ta bo v veliko pomoč tudi pri odstranjevanju peska, posušene trave in kamenčkov.

Tudi jekleni konjiček po zelo razburljivem in razgibanem izletu potrebuje nekaj nege in pozornosti. Čez poletje se v avtu naberejo drobni kamenčki, posušena trava ter seveda prah in pesek, ki so ga za seboj pustile brisače, hladilne torbe in otroške igrače. Poznate vse trike, kako se znebiti peska in očistiti notranjost, da bo avto videti kot nov?

Krpa iz mikrovlaken

Seveda je še zmeraj najboljša rešitev za čiščenje notranjosti močan sesalnik, a če ga nimate pri roki, lahko umazanijo očistite tudi na druge, precej preproste in učinkovite načine. Izjemno uporabne so krpe iz mikrovlaken, s katerimi močno podrgnete po preprogah in mestih, kamor se je »zažrl« pesek. Krpe bodo pobrale pesek skupaj z lasmi, dlako in prahom. Namesto krpe lahko uporabite tudi robček za sušilni stroj.

Sirkova krtača

Ste že pozabili nanjo? Še kako koristna je! Sirkova krtača ali kakšna druga krtača z močnejšimi ščetinami bo hitro opravila z nesnago, ki se je zažrla v pragove in preproge v avtomobilu. Močno podrgnite, da boste dvignili zrna peska z vlaken preproge, obenem pa izruvali večino posušene trave in drobnih kamenčkov.

Pločevinka s stisnjenim zrakom

Seveda ne pozabite očistiti drobnih rež in dizajnerskih linij, ki vašemu jeklenemu konjičku dajejo prav poseben pečat. Če teh težko dostopnih mest ne morete očistiti s krpo iz mikrovlaken ali sesalcem, uporabite pločevinko s stisnjenim zrakom. Ta bo razpihala večino nečistoč na prosto in poskrbela, da bodo tudi težko dostopni deli brez trohice prahu in umazanije.

Predpražniki iz gume

Odlična izbira, ki bo vaš avtomobil obvarovala pred peskom in drugo nesnago, so gumijasti predpražniki, ki jih danes ob nakupu novega avtomobila le redko dobimo zraven. Ti bodo zadržali večino umazanije, ko se vrnete z izleta, pa jih preprosto stresete ter po potrebi operete in posušite. Na voljo obstajajo tudi predpražniki za avtomobilske prtljažnike, ki so v poletnih mesecih še posebej koristni.