Dirka človek - konj

Partnerka mu ni verjela, Ricky pa je bil hitrejši od konja

U.P.
13. 6. 2022, 13.19
Posodobljeno: 13. 6. 2022, 13.30
Deli članek:

Gasilec in tekač Ricky Lightfoot je postal tretji človek, ki je bil na tradicionalnem teku na 22,5 milje oz. 36,2 kilometra na različnih terenih hitrejši od konjev. Njegov čas: dve uri, dvaindvajset minut in triindvajset sekund.

Profimedia
Hitrejši od konja...

Prva dirka človeka proti konju je bila organizirana leta 1980, ko je lastnik lokala Gordon Green slišal trditev gosta, da je človek na daljšem in zahtevnem terenu lahko enakovreden konju. Odločil se je, da trditev preizkusi pred gledalci in tradicionalen maraton je bil rojen. Na prvem teku je bil konj občutno hitrejši, do prve zmage človeka pa je bilo potrebno počakati do leta 2004, ko je kot prvi konja premagal Huw Lobb.

37-letni zmagovalec letošnjega "maratona" Ricky Lightfoot, ki poteka v kraju Llanwrtyd Wells v Walesu, je za BBC povedal, da je na dirko pripotoval iz Tenerifov in bil zato pokonci zadnjih 29 ur pred dirko. Dejal je, da se je kljub temu počutil dobro in samozavestno ter da je za razliko od njegove partnerke verjel, da je lahko hitrejši od konkurence tisočih ljudi in petdesetih konjev z jahači. Povedal je tudi, da v življenju še nikdar ni jezdil konja, da pa je nekoč jezdil osla in da si kljub temu želi zmagati še na Grand Nationalu, tradicionalni lovski konjski dirki, ki že od leta 1839 poteka na hipodromu Aintree v Liverpoolu.

Sobotne zmage in nagrade 3500 funtov pa ni mogel proslaviti, saj se je moral takoj po dirki vrniti domov v Mayport, kjer ga je v nedeljo zjutraj čakala služba.

Profimedia
Razgiban teren...