ZRAČNE RASTLINE

Tilancije, rože, ki v celoti poskrbijo same zase

Mare Koren
15. 5. 2022, 18.03
Deli članek:

Zračne rastline so v zadnjem času postale precejšen hit, nad njimi se navdušujejo predvsem tisti, ki nimajo ravno uspeha z rožami ali pa jih pozabijo zalivati. Jih že poznate?

Dreamstime
Za rast potrebujejo le zračno vlago in nekaj sonca.

Tilancije so rastline, ki preprosto »živijo od zraka«, za rast namreč potrebujejo zgolj zračno vlago in nekaj sonca. So izjemno trpežne in trdožive ter uspešno prenašajo različne vremenske razmere.

Čebulasta, bulbasta in rdeča tilancija

Za tilancije velja, da so epifiti, kar pomeni, da za rast ne potrebujejo prsti, temveč vsa potrebna hranila in vodo dobijo na drugačne načine, najpogosteje iz zračne vlage v prostoru, v katerem se nahajajo. Med najbolje prodajane in najbolj poznane uvrščamo pravzaprav tri predstavnice. Skrbeti za čebulasto tilacijo je preprosto, saj ne potrebuje ne posode ne prsti. To pomeni, da jo lahko zgolj pritrdite oziroma postavite na želeno mesto. Pazite le, da ji zagotovite dovolj sončne svetlobe in vlage. Podobno velja za bulbasto in rdečo tilancijo, ki sta še posebno priljubljeni, saj so zadnji poganjki obarvani rdeče. Med pogosto izbranimi pa je tudi starčeva brada. Bulbasto tilancijo, ki jo boste našli tudi pod imenom bulbosa, priporočajo tudi za domove z majhnimi otroki ali hišnimi ljubljenčki, saj ni strupena.

Kako je s svetlobo?

Tilancije so zelo prilagodljive na svetlobo in jim ustreza tudi delna senca. A nikar jih ne postavljajte v prostore povsem brez svetlobe, tam ne bodo preživele; potrebujejo vsaj šest ur svetlobe dnevno. Sicer ne marajo posebej močnega sonca in jim raje priskrbite posredno svetlobo ali vsaj polsenco.

Prst? Da ali ne?

Ne, nikakor. Če boste tilancije posadili v prst, jim boste pravzaprav škodovali. V votli čebulici se bo začela zadrževati vlaga, bakterije in klice, ki so prisotne v prsti, bodo prepoznale idealno možnost razvoja in priložnost za »delo«, ki bo videti kot gnitje. Rastline zato, kot že rečeno, pritrdite raje na kos lesa ali pa jih z vrvicami obesite na steno. Lahko jih tudi zataknete ob druge rastline ali predmete in tako ustvarite zanimive kreacije, ki jih druge rastline ne omogočajo.