Številni razlike sploh ne poznajo

Kakšna je razlika med grškim jogurtom in skyrom?

Mare Koren
3. 5. 2022, 21.27
Deli članek:

Ponudba na policah z mlečnimi izdelki je izjemno bogata. Na njih najdemo poleg navadnih in sadnih jogurtov še grški tip jogurta, grški jogurt in skyr. V čem se razlikujejo in zakaj je cena tako različna?

Dreamstime
Razlika opisanih mlečnih izdelkov je predvsem v kislosti, količini beljakovin in maščobe.

Skyr, ki se jim je pridružil zadnji, nekateri enačijo s tradicionalnim grškim jogurtom. Ponudba različnih vrst jogurtov je zelo velika, zato se marsikateri kupec v njej ne znajde oziroma ne ve, kakšne so razlike med njimi.

Vrste jogurtov

Jogurt je ime za fermentiran mlečni izdelek iz mleka s standardizirano vsebnostjo maščobe, ki so mu dodani mlečnokislinski mikroorganizmi. V jogurtu namreč morajo biti bakterije jogurtove kulture aktivne, torej žive, najmanjša količina celic pa je določena na 10 milijonov v enem mililitru.

V preteklosti so grški jogurt po fermentaciji in koagulaciji položili v platnene vreče ter obesili v hladen prostor, da se je približno 24 ur iz njega odcejala kisla sirotka. Tako je nastal koncentrirani ali odcejen jogurt, ki je gostejši in bolj kremast od navadnega.

Navadni jogurt po standardu vsebuje od 2,7 do 5,6 odstotka beljakovin, maščobe pa toliko, kot je vsebuje posneto mleko (0,5 odstotka), delno posneto mleko (do 1,8 odstotka) ali polnomastno mleko (3,5 odstotka).

Grški tip jogurta uvrščamo med navadne jogurte z rahlo povečano količino dodanih mlečnih beljakovin in veliko dodane smetane, kar daje temu jogurtu kremasto strukturo in nežen kiselkast okus. Vsebuje znatno več maščobe in ima višjo energijsko vrednost kot navadni jogurt, približno 10 odstotkov, beljakovin pa približno 3,8 odstotka ali manj.

Grškijogurt (poimenovan tudi tradicionalni ali originalni grški jogurt) je zaščiteno ime, ki se sme uporabljati samo za jogurt, proizveden v Grčiji po eni od opisanih tehnologij izdelave koncentriranega jogurta. V primerjavi z navadnim jogurtom lahko vsebuje od nič do 15 odstotkov maščobe, mora pa vsebovati več kot 5,6 odstotka beljakovin.

Skyr je po nekaterih starih islandskih zapisih zgoščen jogurt, lahko pa je narejen kot sveži sir (med sveže sire spada tudi skuta). Sveži sir nastane tako, da mleku dodajo mlečnokislinsko kulturo in sirilo. Skyr je vedno narejen iz posnetega mleka, zato ima zelo malo maščobe (od 0 do 0,3 odstotka), torej celo manj, kot je vsebuje navadni jogurt iz posnetega mleka. Odlikuje ga velika vsebnost beljakovin – izdelki, ki jih navajamo kot primere, jih vsebujejo od 10 do 11 odstotkov. Skyr slovi kot beljakovinsko izredno bogat mlečni izdelek, kar velja tudi za skuto, saj lahko tista iz posnetega mleka vsebuje od 11 do 13 odstotkov beljakovin.