SAMOPORJAVITVENI IZDELKI

Zakrijmo bledoličnosti in pričarajmo poletni sijaj

Mojca Kopriva
2. 5. 2022, 21.06
Deli članek:

Čas je, da se v udobju svojega doma končno naučimo nanesti sredstva za samoporjavitev.

Dreamstime
Pred nanosom samoporjavitvenega izdelka odstranite vsa ličila, tudi puder.

Veliko je stvari, ki gredo pri samoporjavitvi lahko narobe, vsi pa si želimo kar najboljši rezultat – to je gladka, sijoča, porjavela koža brez rjavih ali celo oranžnih madežev. Bi se torej skupaj lotili kar obsežnih navodil, kako nanesti sredstvo za porjavitev kot profesionalec v udobju svojega doma? Nihče ne bo vedel in tudi nikomur ni treba vedeti, da vaša zagorelost izhaja iz tube. Pa začnimo.

Izbor pravega sredstva in priprava kože

Najprej je treba – tudi glede na vaš tip kože – izbrati pravilno sredstvo za samoporjavitev. Se boste odločili za kremo, peno, losjon, pršilo ali meglico? Naslednji korak je verjetno najbolj poznan vsem: kožo moramo pripraviti na nanos samoporjavitvenega sredstva, kar pomeni, da je najprej na vrsti dober piling telesa. Tako bomo odstranili odmrle celice in koža bo lepše, enakomerneje sprejela barvo, ki jo nanašamo. Pomembno je, da izberete nemastno formulo, ki na telesu ne bo pustila tako imenovanega filma. Prav tako se izogibajte nanosom krem in losjonov za telo, ki morda dajejo občutek bolj voljne kože, a lahko vseeno povzročijo neenakomeren ten. Pred nanosom si pač želite imeti čisto kožo! A strokovnjaki vendarle svetujejo malce losjona na kolena in komolce, kjer je koža po navadi najbolj suha in se najhitreje vidi, da smo uporabili sredstvo za samoporjavitev. Enako lahko naredite pri gležnjih in zapestjih, da boste dosegli enakomernejši ten.

Nanos kot profesionalka

Če nočete, da bi bile vaše dlani videti, kot da ste pred kratkim obiskali tovarno čokolade, uporabite rokavico za nanašanje samoporjavitvenega losjona ali celo rokavice iz lateksa. Omogočile bodo enakomerno porjavelost in lažji nanos na hrbtu ter preprečile oranžno obarvanost kože na dlaneh in prstih. Za nanašanje se odsvetujejo krožni gibi, losjon nanašajte v eni smeri. Začnite pri gležnjih in postopoma nadaljujte navzgor po nogah, prek trupa in vse do ramen. Nanašanje losjona od gležnjev navzgor preprečuje nastanek čudnih linij in madežev zaradi prepogibanja telesa, ko želimo doseči noge in stopala. Dobro je vedeti: prav roke in stopala največkrat ostanejo lisasti, in da bi to preprečili, uporabite zgolj sredstvo, ki ga že imate na rokavici, se pravi zelo majhno količino, in nanesite ga zelo nežno.

Arhiv Media24
Ne hitite! Za nanos si vzemite čas – strokovnjaki svetujejo vsaj pol ure za nanos in izboljšanje nanosa. Po končanem nanosu pa je pametno še enkrat vse preveriti, zato si zagotovite dovolj časa.

Kako doseči hrbet

Če nimate prijaznega pomočnika ali pomočnice, da bi vam pomagal pri nanosu samoporjavitvenega sredstva na hrbet, lahko rokavico obrnete tako, da je stran, na katero nanašate sredstvo, na zgornji strani dlani. Tako boste dosegli več mest in si ne boste »lomili rok«. Še en trik je, da za hrbet uporabite pršilo. Tako lahko nanesete samoporjavitveno sredstvo kar čez ramo.

Obarvajmo obraz

Za obarvanje obraza je pametno uporabiti posebno, obrazu namenjeno samoporjavitveno kremo, pred nanosom pa odstranite vsa ličila, tudi puder, in kremo namažite na popolnoma čist obraz. Strokovnjaki tudi svetujejo, da samoporjavitveni losjon dodamo kremi za obraz, torej za malce manj intenziven videz, saj je obraz vedno svetlejšega tena kot preostalo telo.