NALEPKE NA EMBALAŽI

Razvozlajmo zapletene sestavine hrane in pijače

Mojca Kopriva
10. 4. 2022, 18.02
Deli članek:

Ko se odpravimo v trgovino z živili, je pomembno, da nas ne zavedejo nalepke, ki razglašajo, da gre za izdelek z »manj maščobami« ali »brez maščob«, niti se ne smemo pustiti preslepiti napisom »brez sladkorja«.

Dreamstime
Potem ko ste prebrali seznam sestavin, poglejte še seznam hranilnih vrednosti.

Zanesljiv dejavnik pri izbiri izdelka niso niti trditve na embalaži, da gre za »zdrav izdelek«, ki je dober za nas, saj gre le za reklamne napise. V resnici nas mora zanimati le ena stvar: seznam sestavin, ki je natisnjen na vsaki embalaži.

Iščite preprostost

Večina proizvajalcev hrane se je izurila v pretkanosti. S tem ko poudarjajo eno zdravo lastnost izdelka, ne izpostavijo številnih drugih, ki za naše zdravje niso tako dobre. Zato prezrite različne nalepke, napise in reklame – za iztočnico imejte seznam sestavin, ki ga večinoma najdete na hrbtni strani embalaže. Na njem so zapisane glavne sestavine izdelka. Na prvo mesto je postavljena sestavina, ki je izdelek vsebuje največ, sledijo ji druge po vrstnem redu. Zadnja sestavina je torej tista, ki je je najmanj. Splošno načelo je: več ko je sestavin na seznamu, manj zdrav je izdelek, ki ga kupujete. Razlog za to je v močno predelani hrani, ki potrebuje več stabilizatorjev, umetnih okusov, barvil ..., ki skrbijo, da izdelek na polici zdrži dlje, da je boljšega okusa in lepše barve. Pomembno je torej, da med naštetimi sestavinami najdemo celostno hrano, na primer »fižol« ali »paradižnik«. Načeloma ni zaželeno, da je na seznamu več kot pet ali šest sestavin, razen če gre za zelo začinjeno jed, kjer seznam dopolnjujejo še dodane začimbe. Če gre za dolg seznam sestavin, začnite na začetku, posebno pozornost pa posvetite imenom na koncu seznama.

Pozorni bodite na prava polnozrnata živila

Več ko je sestavin na seznamu, manj zdrav je izdelek, ki ga kupujete. Razlog za to je v močno predelani hrani, ki potrebuje več stabilizatorjev, umetnih okusov, barvil ..., ki skrbijo, da izdelek na polici zdrži dlje, da je boljšega okusa in lepše barve.

Če izdelek vsebuje nepredelano polnozrnato hrano, kot je rjavi riž, potem bo na embalaži to jasno pisalo. Če pa izdelek vsebuje visoko predelano zrno, kot je beli riž, bo med sestavinami pisalo zgolj »riž«. Razlika v pisani besedi je majhna, vendar je zato razlika v hrani velika: kadar je zrno zelo predelano, so skupaj s kaščo in kalčki odstranjeni tudi nekateri bistveni vitamini in minerali. Tisti izdelki, ki imajo sicer na embalaži na veliko napisano »polnozrnato«, lahko prav tako vsebujejo veliko količino predelanih zrn, zato morate vedno prebrati seznam sestavin na zadnji strani embalaže.

Preverite vsebnost vlaknin in natrija

Potem ko ste prebrali seznam sestavin, poglejte še seznam hranilnih vrednosti. Kadar izdelek vsebuje pravo sadje, pravo zelenjavo in prave oreščke ali prava polna zrna, takrat je hrana bogatejša z vlakninami. Če opazite, da imajo na primer krekerji tri grame vlaknin, potem gre za dobre krekerje, za zamrznjen obrok pa velja, da je dobra mera šest gramov vlaknin. Natrij nas opozarja, koliko je bila hrana predelana. Če izdelek vsebuje več kot 500 miligramov natrija na eno porcijo, to pomeni, da so dodali natrij za okus, saj bi bila drugače ta hrana brez okusa.

Se sliši zapleteno?

Na hitro si pomagajte takole: prva stvar, ki nam lahko pomaga razvozlati, ali gre za kakovosten izdelek ali ne, je ta, ali ima izdelek nalepko certifikata odličnosti. Drugo merilo je lahko že sama količina sestavin: če lahko število sestavin ocenimo na prvi pogled, torej da jih ni zelo veliko, lahko sklepamo, da gre po vsej verjetnosti za kakovostnejši izdelek.