VLAGA IN SLABA HIGIENA

So vaš dom naselile prestrašene In švigajoče srebrne ribice?

Mare Koren
10. 4. 2022, 16.04
Deli članek:

Ali so se tudi v vaši kopalnici pojavile prestrašene srebrne žuželke, ki pobegnejo takoj, ko prižgete luč? Brez skrbi, niso nevarne, kljub vsemu pa so zelo nadležne. Veste, kako se jih znebiti?

Dreamstime
Obožujejo papir, karton, odrmle kožne celice, dlake ...

Te srebrne švigajoče žuželke so navadne srebrne ribice, ki veljajo za ene najstarejših insektov na zemlji. Najpogosteje jih srečamo v vlažnih prostorih, v kopalnici, kleti, garaži … Čeprav niso nevarne, lahko naredijo škodo. Slovensko ime so srebrne ribice dobile po srebrnkastem lesku luskic, ki prekrivajo njihovo telo, zaradi zvijanja pri hoji pa spominjajo na ribje plavanje. Živijo v povprečju do štiri leta in se večajo z levitvami, dokler ne dosežejo spolne zrelosti.

Če se je v vašem domu pojavila invazija srebrnih ribic, zmanjšajte stopnjo vlažnosti, prostore dobro prezračite in temeljito očistite. Predvsem kopalnico in prostore s hrano. 

Kaj jih privlači

Srebrne ribice privlačijo človeška domovanja predvsem zaradi obilice hrane, ki jo predstavljajo. Prehranjujejo se z odmrlimi celicami kože, dlakami in praktično z vsem, na kar naletijo. Jedo tudi papir in delajo škodo na predmetih iz papirja, kartona, v shrambi pa na hrani. Uničujejo stenske tapete, knjige, zavese, najdemo jih v moki, embalaži kosmičev, jedo celo odmrle predstavnike svoje vrste.

Kje jih opazimo

Najpogosteje jih boste opazili ponoči oziroma v temnih prostorih, saj so v temi najbolj aktivne. Pogosto jih srečamo ob odtokih, sifonih in vrečah z umazanim perilom, ko se hitijo skriti. Ne pozabite, da najraje bivajo v vlažnem okolju, pojavijo pa se predvsem v zimskem in prehodnem obdobju, ko lahko vaš dom napade cela invazija teh žuželk. Če jih opazite v stanovanju, obstaja velika verjetnost, da imate v svojem domu preveč vlage. Nikar zato ne pozabite kljub ogrevanju prostore redno zračiti. V nasprotnem primeru tvegate razvoj plesni, hkrati pa odlično bivalno okolje za razvoj in razmnoževanje bakterij in insektov.

Srebrne ribice so idealen kazalec puščanja cevi ali slabega tesnjenja pip, saj se bodo na teh mestih precej hitro pojavile in opozorile na vlago. 

Poskrbite za dobro higieno

Svoj dom torej redno zračite in ne pozabite na zadostno higieno. Vsakih nekaj tednov poskrbite za temeljito čiščenje. Že zaradi lastnega zdravja poskrbite za vsakotedensko sesanje, pomivanje tal in brisanje prahu. Posebno pozornost namenite kopalnici, nikar pa ne pozabite od časa do časa obrisati knjig, preveriti škatel in embalaže v shrambi in predalih. Tiste s pretečenim rokom sproti odstranjujte in pazite, da imate shranjena le zapakirana živila. Sproti pregledujte predvsem kosmiče, testenine in moko, saj se poleg srebrnih ribic lahko pojavijo tudi molji.