Primerno za žive meje

Razmišljate o stebričastem sadju na domačem vrtu?

Mare Koren
10. 4. 2022, 14.18
Deli članek:

Ste se tudi vi ogreli za stebričasto sadje? Primerno je za sajenje živih mej, lahko ga posadite na vrt ali v visoke grede. Nič pa ne bo narobe, če ga pustite v večjih posodah. Veste dovolj o njem?

Dreamstime
Če jih boste sadili v trikotnik, boste omogočili boljšo oploditev.

Stebričasto sadje v svetu poznajo že več let, medtem ko je pri nas slabše poznano. Ozke in pokončne stebričaste češnje, jablane in hruške so idealno sadje in rešitev za atrije, visoke grede, terase, manjše vrtove, žive meje, pa tudi za predvrt.

Ustvarite si zasebnost

Prednost, ki jo lahko ustvarite s sajenjem stebričastih jablan, češenj, hrušk, sliv in drugega drevja, je predvsem ustvarjanje zasebnosti in uspešna nadomestitev žive meje iz cipres ali drugih grmovnic. Kaj je boljšega kot iztegniti roke do plodov z domačega vrta, med prihodom do domačih vrat ali ob prijetnem poležavanju na terasi? Stebričaste sorte so priljubljene tudi zato, ker ne rastejo v širino in ne zasedejo veliko prostora, kljub temu pa zagotovijo dober pridelek.

Kolikšna je primerna razdalja

Pri sajenju lahko sadite po tri sadike skupaj in ustvarite trikotnik. Taka zasaditev omogoča boljšo oploditev in zanimivo podobo zasaditve, saj je videti kot velik sadni stolp. Če želite med drevesi hoditi, ustrezno povečajte razdaljo sajenja. Da bo oploditev uspešna, posadite vsaj dve različni sorti. Če boste stebričasto sadje sadili v živo mejo, upoštevajte razdaljo 70 centimetrov, saj se veje povprečno razlezejo v razdaljo 60 centimetrov. Enako razdaljo upoštevajte pri sajenju rastlin v trikotniku. Če boste sadje sadili v dve vrsti, naj bo razdalja med vrstama vsaj dva metra.

Podlaga, primerna za sajenje na vrt

Tukaj se boste morali spoznati z nekaterimi novimi izrazi oziroma oznakami. Sorte stebličastih jablan, ki so cepljene na podlago M 26 in MM 106, bodo dosegle višino do štiri metre in potrebujejo oporo za rast. Zato jih je primerno saditi v žive meje, atrije ali predvrt. M 26 je podlaga za jablane do treh metrov in je primerna za kordone ali špalirje na rodovitnih tleh. M 106 je podlaga za jablane, ki dosežejo do pet metrov in dobro prenašajo različne tipe tal in rast med travo. Zapomnite si, da večja ko je podloga, verjetneje je, da bo sorta rodila vsako drugo leto, čemur sadjarji pravijo izmenična rodnost in se ne pojavlja pri sortah, ki so cepljene na šibko rastoče podlage.