STROŠKI V NEBO

Razmišljate, kako prihraniti nekaj evrov pri ogrevanju?

Mare Koren
6. 3. 2022, 12.11
Deli članek:

Stroški ogrevanja so se letos močno povišali in žal se jim marsikatero slovensko gospodinjstvo ne more izogniti. S pametnimi odločitvami in ravnanjem pa lahko vsaj malo znižamo znesek na položnici.

Dreamstime
S sušenjem perila na radiatorjih zmanjšate možnost ogrevanja do 30 odstotkov.

Dolgoročno je seveda najbolj smiselna energetska sanacija celotnega objekta. Nova okna, fasada, toplotna izolacija zunanjih sten in strehe, posodobitev ali zamenjava ogrevalnega sistema in potratne kurilne naprave. To so ukrepi, o katerih zaradi večje začetne naložbe trenutno razmišlja le malokdo, pa tudi sicer je zdaj, sredi kurilne sezone, neprimeren čas za izvedbo. A tudi z majhnimi koraki je mogoče prihraniti nekaj evrov.

Prostore temperirajte

Najprimernejša temperatura v bivalnih prostorih pozimi je od 20 do 22 stopinj Celzija čez dan, ponoči pa od 16 do 18. Nočni režim povsem zadostuje tudi za prostore, ki jih redko uporabljate. Če boste torej prostore, ki jih le redko uporabljate, ogrevali zgolj na 16 namesto na 22 stopinj, boste lahko prihranili do nekaj 10 evrov.

Niso za sušenje perila

Radiatorjev in drugih ogrevalnih teles ne zalagajte s pohištvom in drugimi predmeti ter jih ne zagrinjajte z zavesami in na njih ne sušite perila. Zrak mora namreč neovirano krožiti okrog njih, v nasprotnem primeru lahko oddajo do 20 odstotkov manj toplote. S sušenjem perila v prostorih dvigujete vlago, kar daje občutek večjega hladu. Zaradi prevelike vlage tvegate pojav plesni in gnilobe v prostorih.

Redno in pravilno prezračevanje je nujno za zdravje in preprečevanje nastanka plesni. Od dva- do trikrat na dan na stežaj odprite okna in vrata, da ustvarite prepih in se zamenja ves zrak v prostorih.

Radiatorje redno čistite

Ste vedeli, da umazanija in prah, ki se nabirata med rebri radiatorja, lahko zmanjšata prehod toplote v prostor do 30 odstotkov? Vsaj enkrat letno zato radiatorje očistite s parnim čistilnikom ali omelom. Na zunanje stene položite srebrne odbojne folije, ki bodo pripomogle k večjemu izkoristku toplote v prostoru.

Radiatorje redno zračite

Redno preverjajte, ali so radiatorji enakomerno ogreti po celotni površini. Če niso, jih je treba odzračiti, saj lahko zrak v sistemu poveča stroške ogrevanja tudi za 15 odstotkov. Kazalec, da se v sistemu nabira zrak, je klokotanje v radiatorjih in zvok pretakanja vode.

Toplota sonca

Ne samo vroče poletno sonce, tudi zimsko ima svojo moč, zato v sončnih dneh dvignite rolete in odgrnite zavese ter dovolite, da sonce greje vaš dom. Temperatura se v prostorih tako poviša do tri stopinje Celzija.