Pust

Kako nad neprijeten vonj cvrtja v času peke krofov?

Mare Koren
5. 3. 2022, 10.11
Deli članek:

V teh dneh se je v naših domovih veliko cvrlo, saj so se pripravljali krofi, miške, flancati pa tudi druga različna hrana, ki je v pustnem času pogosta. Kljub dobrotam pa naš dom po cvrtju lahko zaudarja še nekaj dni. Kako preprečiti, da bi se vonj zadrževal v prostorih?

Dreamstime
V času cvrtja zaprite vrata kuhinje in preprečite uhajanje vonjav v druge prostore. Obenem pa odprite okno ali balkonska vrata ter tako omogočite kroženje zraka in poenostavite delo kuhinjski napi.

Cvrtje v teh dneh oznanja prihod pomladi in obilja, torej kalorično bogate hrane, ki je tradicionalna in značilna za Slovenijo pa tudi sosednje države. Vemo, da cvrtje ne spada med najbolj zdrave načine priprave živil, a vsake toliko se še kako prileže. A kaj storiti, da ne bi bodoči gostje še teden dni po cvrtju na pragu vašega doma vonjali vonja po pregretem olju?

Moderni cvrtniki in nape

Prva in odlična rešitev, ki jo lahko s pridom izkoristimo in ki obljublja manj širjenja neprijetnih vonjav, so moderni cvrtniki, v katerih lahko pripravite tako krofe, pri katerih nato ne rabite nenehno natančno odmerjati temperature olja, kot tudi druge jedi. Filtrirne mreže naj bi praviloma omogočale manj sproščanja neprijetnih vonjav v zrak, kot če krofe cvremo kar v loncu. Če cvrtnika ne uporabljate, je odlična rešitev, ki bo odstranila zajeten delež vonjav, kuhinjska napa, ki naj bo ves čas cvrtja vključena na najvišjo sesalno moč. A bistven podatek, na katerega je vredno opozoriti, je, da je treba filtre po uporabi ali zavreči ali dobro oprati, sicer se bo vonj po končanem cvrtju zadržal v filtrih in se tako počasi sproščal v prostor. Strokovnjaki so potrdili, da naj bi bil vonj tudi manj intenziven še v dveh primerih: če cvremo pri nižjih temperaturah in če uporabljamo čim bolj rafinirano olje.

Dreamstime
Vonja po cvrtju se morate znebiti tudi s filtra nape, zato ga po uporabi operite ali ustrezno zamenjajte.

Po cvrtju uberite ta postopek

Če se želimo zares dobro in čim hitreje izogniti neprijetnemu vonju, ponev, lonec ali cvrtnik nemudoma pospravite oziroma postavite na zračno mesto ali pa posodo vsaj pokrijte. Kljub utrujenosti zaradi priprave je to eden bistvenih korakov, ki jih morate storiti, če se želite izogniti vonju po postanem olju. Ko se olje dovolj ohladi, ga nemudoma zlijte v steklen kozarec ali v za to namenjeno posodo ter shranite za poznejšo uporabo oziroma za odvoz na deponijo. Nikar olja ne zlivajte v lijak ali straniščno školjko, saj na ta način resno ogrožate kanalizacijski sistem oziroma greznico. Vonj, ki se je po cvrtju zadržal v  kuhinji, boste hitro pregnali tako, da na štedilnik pristavite kozico z vodo, v katero vmešate veliko žlico alkoholnega kisa ter dodate nekaj kapljic izbranega eteričnega olja ter zavrete. Kis bo nevtraliziral neprijetne vonjave, medtem ko bo eterično olje prostor prijetno odišavilo.

splet
Večje madeže, ki so se naredili na oknih, očistite s kisom.