Prekrvavitev

Slabo spite in se ponoči zbujate? Imamo rešitev

Mojca Kopriva
5. 3. 2022, 12.11
Deli članek:

Nositi ali ne nositi nogavic v postelji? Spor o smiselnosti tega je družbeno aktualen že leta in na srečo naj bi končno prišli do odgovora. To vedenje naj bi namreč lahko pomagalo pri spanju!

Dreamstime
Pametno je, da se pred spanjem pokrijete v plasteh.

Nogavice v resnici niso nujno del zapeljivih oblačil, vendar je bilo dokazano, da njihovo nošenje med spanjem res naredi tudi nekaj dobrega. Strokovnjaki iz ameriške organizacije za spanje pravijo: »Če segrejete noge, lahko možganom »dopoveste«, da je čas za spanje. Ko se krvne žile v nogah in rokah razširijo, se bo toplota prenesla na celo telo. Tako bo to pripravljeno za spanje.«

Podkrepljeno z znanstvenimi dokazi

Z drugimi besedami, topla stopala pomenijo, da boste spali veliko mirneje, veliko hitreje boste tudi zaspali. Če še niste popolnoma prepričani ali navdušeni nad idejo, obstajajo tudi znanstveni dokazi, pridobljeni z obsežnimi raziskavami, rezultati pa so bili objavljeni v International Journal of Science. Ti razkrivajo, da boste z nogavicami na nogah zaspali do 15 minut prej, kot ste vajeni – vsaj tako je bilo z udeleženci v študiji. Hladne noge lahko izčrpajo energijo iz telesa in upočasnijo pretok energije in krvi v vitalne organe po telesu. Mraz preprečuje dobro prekrvavitev, toplota pa jo spodbuja, zato vas bo tudi topla kopel pred spanjem uspavala.

Čaji, ki uspavajo

Narava v svoji zakladnici skriva kar nekaj zelišč, ki vam lahko pomagajo lažje zaspati. Pomirili vas bodo kamilica, lipa, melisa, sivka, rman, hmelj in baldrijan. Pol ure pred spanjem si lahko pripravite tudi čaj iz šentjanževke, ki pomirja živčni sistem in vam tako omogoča, da se lažje zazibate v pomirjujoč spanec.

Zeliščna mešanica proti nespečnosti

S to zeliščno mešanico bo bitka z nespečnostjo zagotovo veliko lažja. Zanjo potrebujete 50 gramov jegliča, 25 gramov sivkinih cvetov, deset gramov šentjanževke, 15 gramov hmeljnih storžkov in pet gramov baldrijanovih korenin. Vsa zelišča zmešajte v stekleno posodo, ki jo po uporabi zaprite. Za pripravo svežega čaja vzemite zvrhano čajno žlico zeliščne mešanice in jo poparite s ¼ litra vode ter namakajte tri minute. Vroč čaj popijte pred spanjem, po potrebi pa ga lahko tudi sladkate z medom.