čista postelja

Kdaj ste nazadnje oprali odeje in vzglavnike?

Mare Koren
5. 3. 2022, 14.09
Deli članek:

Prijetni sončni dnevi že naznanjajo čas sezonskega čiščenja in drugih opravil, ki jih pozimi nismo mogli opravljati. Čas je tudi, da »prevetrimo« postelje, operemo odeje in vzglavnike ter očistimo vzmetnice.

Dreamstime
Odejo in vzglavnik vsak dan pretresite, tako bosta ohranila optimalno gostoto in prožnost polnila.

Če se veliko potite, je treba vzglavnike in odeje menjati pogosteje oziroma skrbeti za primerno higieno. V tem primeru razmislite o čim bolj naravnih materialih. 

Sicer še ni čas, da bi zimsko posteljnino zamenjali s poletno, a ob spomladanskih temperaturah jo že lahko operemo in posušimo na zraku, prav tako preproge in druge večje kose tekstila ter stanovanjske opreme. Preproge je sicer priporočljivo temeljito očistiti vsaj dvakrat do štirikrat na leto.

Primerno vzdrževanje

Življenjska doba (vzdržljivost) prešitih odej in vzglavnikov je odvisna od materiala, kakovosti in rednega vzdrževanja. Veliko bomo naredili že, če bomo prešito odejo in vzglavnik vsak dan pretresli. Tako bosta ohranila optimalno gostoto in prožnost polnila. Medtem ko se za vzmetnice svetuje čiščenje s sesalnikom za prah, prešitih odej ne čistite tako, saj lahko sesalna moč poškoduje polnilo. Preverite, ali je odeja primerna za pranje v pralnem stroju. Pozorno preberite deklaracijo in odejo očistite po navodilih ter jo nato res dobro posušite.

Pomembno je dobro zračenje

Skoraj najpomembnejši opravek je redno zračenje spalnice; to naredite vsako jutro, da preprečite nabiranje vlage v prostoru. Postelje ne postiljajte takoj, ko vstanete, temveč pustite, da se ležišče dobro prezrači. Tako se bo posteljnina osušila (od morebitnega znoja) in ostala sveža dlje časa. Če ste odejo in vzglavnik čez noč močno preznojili, ju lahko posušite v sušilnem stroju, v boben pa dodajte teniške žogice, da se bo polnilo pravilno razporedilo. Priporoča se tudi, da med strojnim sušenjem odeje in vzglavnike na 15 minut dobro pretresemo; tako preprečimo, da bi se polnilo sprijelo ali neprimerno razporedilo.

Če se je barva vzglavnika spremenila v rumeno, potrebujete novega. 

Jih lahko peremo?

Pranje prešite odeje in vzglavnika je priporočljivo le, če to dopuščajo navodila na etiketi, torej če sta iz primernih materialov. Tovrstni posteljnini s pranjem tudi podaljšamo trajnost. Po mnenju strokovnjakov se tako dlje ohrani moč polnila. In seveda tako učinkovito vzdržujemo primerno higieno ležišča ter si zagotovimo kakovosten spanec, ki ga ne motijo pršice ali druge nadloge. Kakorkoli že, ne pozabite, da v postelji preživimo kar tretjino svojega življenja, zato je pomembno, da je ležišče udobno, prijetno in predvsem čisto.