PREVERITE DEKLARACIJSKO ETIKETO

Umazane superge lahko operemo v pralnem stroju

Mare Koren
16. 2. 2022, 21.28
Deli članek:

Sončni dnevi vabijo, da se odpravimo na bližnji hrib ali dlje v naravo. Toplo vreme je dodobra razmočilo zimska tla, in tako smo se s prijetnega sprehoda vrnili z umazanimi supergami. Jih lahko operemo v pralnem stroju? .

Dreamstime
Superge peremo pri temperaturi do 30 stopinj Celzija, z uporabo tekočega detergenta in brez mehčalca.

Tudi v uredništvu nismo bili prepričani o tem ... Ugotovili smo, da to številni počnejo že dlje časa in so z rezultatom razmeroma zadovoljni. A vedeti moramo, da lahko pralni stroj in detergent obutev tudi mehansko poškodujeta. Material se lahko pri uporabi agresivnih detergentov razbarva, zbledi ali pa se celo obarva. Popusti lahko tudi lepilo. Obliki in lepilu škodujeta tudi previsoka temperatura pranja in sušenje v sušilnem stroju. Kaj je torej pri pranju dovoljeno in kaj ne?

Katere superge lahko operemo

Preverite materiale svoje obutve. Za strojno pranje je primerna športna obutev, katere zgornji del je iz umetnih vlaken, raznih poliestrskih materialov, izogibajte pa se pranju usnjene obutve in tiste iz semiša, sicer lahko voda in detergent uničita material.

Preverite specifikacijsko etiketo

Na etiketi, ki je v obutvi navadno na notranji strani jezika, preberite, iz katerih materialov so superge narejene. Razberete lahko tudi, kako je superge najbolje očistiti, glede na izdelavo. Usnjeno obutev in obutev iz semiša čistite z vlažno krpo in s krtačo. Medtem je za tekstilno obutev po navadi primerna tudi uporaba detergentov in belil, kar pomeni, da je strojno pranje pogojno dopustno.

Obutev pred pranjem primerno pripravite

Z obutve najprej očistite večjo umazanijo, kot so blato, pesek, trava … Najbolje je, da jo dobro posušite in nato suho prst z nje preprosto skrtačite. Lahko si pomagate s staro ščetko in sodo bikarbono. Tako boste dosegli tudi manjše prostorčke. Če so čevlji zelo umazani, jih podržite pod tekočo vodo in splaknite. Odstranite vezalke, notranje vložke in druge dodatke; te operite ločeno.

Obutev zaščitite 

Da bi preprečili poškodbe materiala, obutev dodatno zaščitite tako, da jo perete v pralni vreči, sicer pa k pranju dodajte večjo brisačo, ki bo preprečila mečkanje obutve in poškodbe bobna.