Berlinale

Španski režiserki zlati medved za najboljši film

M.M./STA
16. 2. 2022, 21.54
Posodobljeno: 16. 2. 2022, 21.57
Deli članek:

Najboljši film 72. Berlinala je na podelitvi nagrad pripadel filmu Alcarras Španke Carle Simon

Reuters
Film pripoveduje o družini pridelovalcev breskev v majhni katalonski vasi, ki se bori za svojo prihodnost.

Šestintridesetletna španska režiserka Carla Simon je nagrado posvetila svoji družini in dejala, da "brez njih in svoje povezanosti s tem svetom ne bi mogla povedati te zgodbe".

Srebrnega medveda - veliko nagrado je žirija namenila južnokorejskemu filmu z angleškim naslovom The Novelist's Film, ki ga je režiral Hong Sangsoo. Film prinaša zgodbo pisateljice, ki na poti do knjigarne, ki jo vodi njen prijatelj, srečuje različne ljudi.

Srebrnega medveda - nagrado žirije je prejel mehiški film Robe of Gems, dolgometražni prvenec Natalie Lopez Gallardo. Film tematizira številna izginotja ljudi v Mehiki, prepletenost sistemov, policijskega in kriminalnega, popoln kaos, v katerega nepovabljeni nimajo vstopa.

Srebrnega medveda za režijo je žirija namenila francoski režiserki Claire Denis za film Avec amour et acharnement. V filmu Juliette Binoche in Vincent Lindon upodobita par, ki se mu začne rušiti ljubezenski svet.

Srebrnega medveda za najboljšo glavno vlogo je prejela Meltem Kaptan za film Rabiye Kurnaz vs. George W. Bush, za stransko vlogo je srebrnega medveda prejela Laura Basuki za vlogo v indonezijskem filmu z angleškim naslovom Before, Now & Then.

Srebrnega medveda za scenarij je žirija namenila Laili Stieler za film Rabiye Kurnaz vs. George W. Bush. Nemško-francosko koprodukcijo je režiral Andreas Dresen.

Srebrnega medveda za izjemen umetniški doprinos pa je prejel kamboški režiser Rithy Panh za film Everything Will Be Ok.