okusno

Preprosti recepti za zdrave malice, prigrizke in kosila

Mare Koren
14. 1. 2022, 21.25
Deli članek:

Preizkusite okusne in zdrave recepte, ki vas bodo hitro nasitili, hkrati pa verjamemo, da vas bodo navdušili.

/
Polnjen sladki krompir.

Sladki krompir s feto, suhimi paradižniki in olivami

Sestavine: 4 sladki krompirji, 60 g fete, 30 g oliv, 20 g suhih paradižnikov, 2 žlički origana, 2 žlici oljčnega olja, nekaj vejic svežega peteršilja, sol , poper.

Priprava: Krompir operemo in poščetkamo, nato osušimo in na več mestih prebodemo z vilicami. Zložimo na rešetko in približno 45 minut pečemo v pečici, ki smo jo ogreli na 220 stopinj Celzija. V tem času pripravimo nadev. Feto, olive in suhe paradižnike narežemo na manjše koščke in pomešamo z oljem ter origanom. Ko je krompir pečen, ga prerežemo skoraj do polovice in napolnimo s pripravljenim nadevom. Po vrhu še pokapamo z oljčnim oljem in okrasimo s svežim peteršiljem. Po okusu popramo in solimo.

Pečen sladki krompir s čičeriko

Dreamstime
Sladki krompir s čičeriko

Sestavine: 2 srednja velika krompirja, 1 pločevinka čičerike, 1 žlica medu, ščepec soli, 1 navadni jogurt (80 g), 70 g paste tahini, 60 ml vode, 60 ml limoninega soka, 1 strok česna, drobno sesekljan, sol in sveže mlet poper.

Priprava: Gomolje sladkega krompirja skrbno operemo in oščetkamo ter prerežemo na pol. Polovičke razporedimo po pekaču s prerezano stranjo navzgor. Premažemo z olivnim oljem, posolimo in pečemo 30 minut. V tem času pripravimo nadev. Čičeriko speremo pod vodo in stresemo v manjši pekač. Začinimo z oljčnim oljem, medom in soljo. Dobro premešamo in pečemo 20 minut, da dobijo zlato rjavo barvo in postanejo hrustljava. V tem času pripravimo še preliv. V posodici zmešamo jogurt, limonin sok in pasto tahini. Vmešamo sesekljan česen ter preliv po okusu začinimo s soljo in sveže mletim poprom. Pečen sladki krompir serviramo na krožnike. Obložimo s pečeno čičeriko ter prelijemo s tahinijevim prelivom.

Piščančji kari s sladkim krompirjem

Dreamstime
Kari s sladkim krompirjem

Sestavine: 1 žlica rumene karijeve paste, 700 g piščančjih prsi brez kosti, 2 gomolja sladkega krompirja, 4 žlice suhe rdeče leče, 300 ml piščančje jušne osnove, 400 ml kokosovega mleka, sol, poper, limonin sok.

Priprava: Piščančje meso operemo in narežemo na drobne kocke. Gomolje sladkega krompirja operemo, olupimo in narežemo na poljubno velike kose. V večjem loncu segrejemo olje. Dodamo karijevo pasto in pražimo dobro minuto. Nato dodamo piščančje meso, sladki krompir in lečo. Dobro premešamo in prelijemo z jušno osnovo ter kokosovim mlekom. Pustimo, da zavre, nato pa znižamo temperaturo in kuhamo še 20 minut, da se krompir in leča povsem zmehčata. Na koncu po okusu začinimo še s soljo, poprom in limoninim sokom.

Ocvrtki sladkega krompirja s korenjem in feto

Dreamstime
Ocvrtki s sladkega krompirja

Sestavine: 2 velika krompirja, 3 sladki krompirji, 600 g korenja, 1 čebula, 1 strok česna, 6 žlic moke, 5 jajc, 100 g fete, sol, poper in začimbe po okusu, sončnično olje.

Priprava: Korenje in krompir očistimo ter po potrebi olupimo ter naribamo v skledo. Naribano zelenjavo posolimo, premešamo in pustimo 30 minut. V tem času v skledi razžvrkljamo jajca in dodamo moko. Čebulo in česen drobno sesekljamo in dodamo v jajčno zmes. Nato dodamo še ožet korenček in krompir ter vmešamo še feto in začimbe. Dobro premešamo. V globoki ponvi segrejemo olje in iz sklede zajemamo zvrhane žlice zmesi, ki jo po kupčkih odlagamo v olje. Kupčke nekoliko sploščimo, da naredimo okrogle polpete, ki jih zlato popečemo na obeh straneh. Ocvrte serviramo z limetinimi krhlji in jogurtovo omako.

Juha s sladkim krompirjem in lečo

Dreamstime
Juha s sladkim krompirjem

Sestavine: 2 žlici kokosovega olja, pol žličke kumine, 1 žlička kurkume, 1 žlička karija, 1 čebula, 2 stroka česna, 2 cm svežega ingverja, 2 sladka krompirja, 300 g leče, 1,5 l zelenjavne jušne osnove, kisla smetana.

Priprava: Lečo stresemo na cedilo in speremo. Sladki krompir olupimo in narežemo na majhne kocke. Čebulo in česen olupimo in sesekljamo, podobno ingver. V loncu segrejemo olje ter na hitro prepražimo začimbe, nato dodamo še čebulo in začinimo s pol žličke soli. Ko se čebula zmehča, dodamo še česen in ingver ter pražimo toliko časa, da česen lepo zadiši. V lonec dodamo sladki krompir in lečo, dobro premešamo in zalijemo z jušno osnovo. Zavremo in kuhamo še 20 minut, da se leča in krompir zmehčata. Po okusu začinimo še s soljo in poprom ter ponudimo z žličko kisle smetane.