Dobrodošle rešitve

Z maslom nad škripajoča vrata in do sijaja usnja

Mare Koren
8. 1. 2022, 18.31
Posodobljeno: 28. 3. 2024, 08.24
Deli članek:

Maslo je bilo v dneh, ko se je na praznično obloženi mizi znašel tatarski biftek, zagotovo nepogrešljivo. A je zelo uporabno tudi zunaj kuhinje, saj vam lahko olajša marsikatero opravilo.

Dreamstime
Usnje je treba občasno negovati z maščobo, le tako bo ohranilo prožnost in sijaj.

Maslo je najbrž v večini gospodinjstev del stalnega nabora živil. Odlično je pri zajtrku, kot osnova, na katero namažemo okusno domačo marmelado, kadar kuhamo kosilo, ga uporabljamo pri pečenju ali praženju, za večerjo pa se znova znajde v družbi kruha. A maslo lahko uporabite tudi pri drugih opravilih.

Povrnite sijaj usnju in kovini

Morda se sliši nekoliko nenavadno, a je to še kako učinkovit pripomoček pri vzdrževanju sedežne garniture ali jakne iz naravnega usnja. Usnje namreč sčasoma izgubi sijaj in maščobo, zato moramo zanj primerno poskrbeti, da ne razpoka in ohrani prožnost. Če nočete uporabljati umetnih pripravkov, na bombažno krpo nanesite nekaj masla in dobro spolirajte sedežno garnituro, jakno ali pa usnjene čevlje. Maslo je zelo uporabno tudi, ko želite sijaj povrniti kuhinjskemu koritu iz nerjavnega jekla ali srebrnemu priboru. Tako korito kot pribor dobro očistite in nato storite podobno kot pri poliranju sedežne garniture. Maslo bo tudi preprečilo, da bi se na koritu nabirale kapljice in posledično vodni kamen.

Odstranite etikete s stekla in črnilo s plastike

Če v vašem domu biva tudi malček, verjetno veste, kako težko je odstraniti trdovratne madeže črnila s plastičnih površin, ki jih je otrok, zatopljen v svoj svet, mimogrede porisal. Površino namažite z maslom in pustite nekaj dni stati na soncu, nato obrišite kot običajno in – nad učinkom boste presenečeni.

Ste kupili nove steklene kozarce in sklede? Na dnu ali ob strani imajo po navadi etiketo s ceno, ki se težko odstrani. Da bi si olajšali delo, etiketo premažite s koščkom masla, nato pa jo počasi odstranite; pri tem ne bo več težav.

Konec škripanja vrat in omaric

Ali tudi vam para živce škripanje vrat v preddverju in omaric, ko jih odpirate? Obstaja preprosta rešitev. Tečaje vrat le premažite z nekaj masla. Enako rešitev lahko uporabite pri izvlečnih predalih, ki imajo ob strani koleščke. Tudi ti po določenem času začnejo grdo škripati in stokati. Premažite jih z nekaj masla in nadloga bo odpravljena.