Triki in rešitve

Ste siti zamegljenih očal zaradi nošenja maske?

Mare Koren
8. 1. 2022, 14.16
Deli članek:

Se tudi vi zmeraj znova jezite, ko se vam zaradi zaščitne maske zarosijo očala? Kaj narediti in kateri trik uporabiti, da ne bo več tako? Predstavljamo vam nekaj preprostih in poceni rešitev.

Dreamstime
Z zameglitvijo očal se lahko spopadete z brivsko peno, zobno kremo ali milnico.

Zagotovo se sprašujete, kaj storiti, da se vam očala ob nošenju zaščitne maske ne bi rosila. Se trudite izogniti tej nadlogi tako, da očala nosite čisto na konici nosu, in imate, čeprav masko dobro zatesnite ter jo namestite čim višje, še vedno »meglo pred očmi«? Nič za to, obstaja nekaj preprostih trikov, ki so jih razkrili angleški kirurgi, ki se s tem pojavom srečujejo že precej dlje.

Rešitev se skriva v milnici  

Kirurgi za preprečevanje rosenja očal svetujejo uporabo milnice in mlačne vode. Tik pred si nadenete zaščitno masko, očala snemite, jih najprej dobro operite z mlačno vodo, nato pa nanje kanite kapljico milnice, očistite in izplaknite z vodo. Pustite, da se povsem osušijo, ali pa jih nežno obrišite z mehko krpo. To naj bi preprečevalo zadrževanje kapljic izdihane vlage na steklih, saj milnica aktivira površinsko aktivne snovi, ki zmanjšajo površinsko napetost vode.

Zobna krema

Zagotovo ste že slišali za trik, ki ga po navadi uporabljajo potapljači. Steklo plavalne maske premažejo tako na notranji kot zunanji strani z zobno kremo, nato pa izperejo s sladko vodo. Da, tudi ta trik je še kako uporaben in koristen ter zares deluje. Bodite pozorni le, da ne uporabljate zobne kreme za beljenje, saj vsebuje trde delce, ki lahko poškodujejo površino stekla oziroma ga opraskajo. To bo preprečilo tudi rosenje očal ob premiku s hladnega na toplo ali obratno.

Pena za britje

Še ena učinkovita rešitev, ki zagotavlja jasen pogled skozi očala. Potrebujete peno (ne gel!) za britje. Nanesite jo na stekla in pustite delovati nekaj minut, nato pa izperite z obilico mlačne vode. Sestavine brivske pene bodo preprečile, da bi se na očalih pojavila »megla«.