Zanimivosti

Že veste, da so v Sparu iz kruha ustvarili moko?

Oglasno sporočilo
25. 10. 2021, 08.59
Posodobljeno: 25. 10. 2021, 09.07
Deli članek:

V oktobru vsako leto obeležujemo svetovni dan hrane, ki nas opominja na odgovorno in etično ravnanje s hrano. Pa že veste, kako se s to problematiko soočajo v Sparu? Berite dalje.

Vrhunski chef Marko Pavčnik in SPAR sodelujeta v okviru akcije »Hrana ne sodi v smeti«. Tudi letos sledilcem na družbenih omrežjih redno ponujata zanimive nasvete, ki nas opominjajo na to, da lahko tudi iz ostankov hrane pripravimo okusne jedi. Na letošnji svetovni dan hrane pa je omenjeni tandem napravil še korak dlje. V Pekarni SPAR so namreč poskrbeli za to, da je iz kruha nastala »moka«. In kaj je nastalo iz »moke«? Berite dalje.

Iz tega kruha bo »moka«

Ne, to ni tiskarski škrat – prav ste prebrali. Na Sparovih družbenih omrežjih so pred kratkim krožili videi, v katerih je chef Marko Pavčnik vzbudil pozornost zaradi svojega dvoumnega zaključka, da bo iz kruha nastala »moka«. In res je bilo tako.

SPAR je na svetovni dan hrane, ki ga obeležujemo 16. oktobra, razkril, da v Pekarni SPAR iz viška kruha pripravljajo »moko«. To »moko« nato uporabijo za pripravo svežega in okusnega

Trajnostnega kruha. To predstavlja pomemben mejnik v boju za manj zavržene hrane, saj je SPAR prvi trgovec v Sloveniji, ki je v svoji pekarni razvil takšno trajnostno inovacijo.

Vas zanima, kako so pripravili Trajnostni kruh?

Če ste ob pogledu na vprašanje prikimali, je najbolje, da si ogledate spodnji video, v katerem vam chef Marko Pavčnik in Boštjan Kos, vodja Pekarne SPAR, pokažeta, kako so v Pekarni SPAR pripravili Trajnostni kruh. Tukaj pa si lahko ogledate, kako je Marko Pavčnik pripravil prav poseben namaz.

 

100 hlebčkov Trajnostnega kruha so podarili dobrodelnim organizacijam

Trajnostni kruh lahko poskusite tudi vi, saj ga najdete na Sparovih policah, pri trgovcu pa niso pozabili na dobrodelnost. S tem namenom so 100 svežih hlebčkov podarili v dobrodelne namene. V Sparu Črnomelj so Slovenski filantropiji predali 50 hlebčkov Trajnostnega kruha, v Intersparu Celje pa so Zvezi Lions klubov, Distrikt 129, Slovenija predali še naslednjih 50 hlebčkov. Skupno so tako osrečili kar 100 slovenskih družin.

Trajnostni kruh je nastal v najbolj inovativni pekarni v Sloveniji

Trajnostni kruh predstavlja pomemben korak k odgovornemu ravnanju s hrano, za inovacijo pa stoji ena in edina Pekarna SPAR. Pekarna SPAR je namreč znana po svojih inovacijah, saj je največkrat nagrajena pekarna za inovativnost v Sloveniji. Že 6. leto zapored je prejemnik prestižnega priznanja, ki ga Inštitut za nutricionistiko v Ljubljani vsako leto podeli najbolj inovativnim živilom.

»Že lani smo v okviru projekta »Hrana ne sodi v smeti« skupaj z Markom Pavčnikom iz 68 kg hrane pripravili kar 257 obrokov, ki smo jih kasneje razdelili najbolj ranljivim skupinam, letos pa smo napravili še dodaten korak. V Pekarni SPAR smo se odločili, da razvijemo Trajnostni kruh, izdelan iz viška pečenega kruha. Nad rezultatom smo navdušeni, saj je kruh odličnega okusa,« pravi Boštjan Kos, vodja Pekarne SPAR.

Nad Trajnostnim kruhom je navdušen tudi Marko Pavčnik, chef restavracije Pavus: »Vesel sem, da lahko že drugo leto zapored sodelujem s podjetjem SPAR Slovenija. Skupaj ustvarjamo in delimo praktične nasvete, kako lahko vsak doma porabi hrano do konca.«