redno ščetkanje

Izberite najboljšo zobno pasto za nego svojih zob

Tea Dečman
27. 8. 2021, 21.22
Deli članek:

Vsi vemo, da je za ohranjanje zdravja zob in dlesni bistveno redno ščetkanje z zobno pasto. Obstajajo dokazi, da si je že pračlovek čistil zobe in pri tem za nitkanje uporabljal travo. Veste, kaj vsebuje vaša zobna pasta in kako deluje?

Dreamstime
Številne zobne paste vsebujejo izvlečke zelišč, eterična olja, propolis in druge naravne sestavine.

Ni vsaka zobna pasta dovolj dobra. Preseneča ugotovitev, da še vedno marsikatera ne ustreza svojemu osnovnemu poslanstvu, to je ohranjanje zdravja in lepega videza zob in dlesni. Tako nikakor niso izključeni primeri, ko se na primer zaradi paste, ki obljublja belino zob, poškoduje zobna sklenina.

Zobne kreme s fluoridi

Zobne paste s fluoridi ščitijo zobe pred nastankom zobne gnilobe ali kariesa, učinkovite so tudi pri preobčutljivih zobeh in kot zaščita pred kislinsko erozijo. Po trenutnih zobozdravstvenih smernicah se odraslim priporoča zobna pasta s 1500 ppm fluoridov, za otroke pa zobne paste z nekoliko manjšo vsebnostjo teh snovi (odvisno od starosti). Medtem ko pri odraslih svetujejo uporabo zobnih past s fluoridi v glavnem vsi strokovnjaki, so pri majhnih otrocih mnenja deljena – predvsem zato, ker je treba po umivanju zob takšno pasto temeljito izpljuniti, otroci pa v svojih prvih letih tega še ne znajo.

Posebni tipi zobnih past

Obstajajo razne zobne paste za preprečevanje nastanka zobnega kamna, zobne paste z belilnim učinkom, pa takšne za preprečevanje občutljivosti zob ali namenjene zaščiti dlesni; mnogi pa prisegajo na naravne izdelke, ki vsebujejo izvlečke zelišč, eterična olja, propolis in druge naravne sestavine.

Zelišča, ki so pogosta sestavina zobnih past

Žajbelj: najbolj znano domače zdravilo proti vnetju dlesni ali žrela ter razjedam v ustih. Listi žajblja vsebujejo eterično olje, čreslovine in druge učinkovine, ki delujejo proti vnetju, bakterijam in glivicam. Meta: učinkovine v listih poprove mete delujejo protimikrobno, zato se izvleček velikokrat uporablja v zobozdravstvu. Muškatni orešček: tudi ta ščiti zobe pred kariesom in deluje protibakterijsko. Nageljnove žbice: vsebujejo veliko eteričnega olja, ki je skoraj čisti evgenol, to je substanca, ki učinkuje razkuževalno in se dodaja v zobne paste, ustne vode, v zobozdravstvu pa je sestavina zapolnjevalnih mas in služi za zdravljenje zobnih korenin. Konopljini izvlečki: CBD, spojina, ki jo najdemo v konopljinih rastlinah, dokazano učinkuje antibakterijsko, protivirusno in protiglivično, zato je dobrodošla pomoč pri negi zob in dlesni, še posebej občutljivih. Zaradi svojega protivnetnega delovanja je CBD tudi odličen blažilec bolečin.