Zanimivosti

IZŠLA JE NOVA KNJIGA V ZBIRKI GLEDALIŠKE SANJE

Oglasno sporočilo
26. 8. 2021, 14.44
Posodobljeno: 26. 8. 2021, 14.44
Deli članek:

Zbirka Gledališke sanje - v slovenskem prostoru potrebujemo otroška dramska besedila

V Pionirskem domu ima gledališka vzgoja že od samih začetkov delovanja, vse do danes, pomembno mesto pri kulturno-umetniškem udejstvovanju mladega posameznika. Pedagoški proces v Pionirskem domu vedno poteka po načelu aktivne participacije - udeleženci usvajajo gledališko znanje in veščine z metodičnim procesom, pri katerem aktivno sodelujejo. 

Del aktivnosti Pionirskega doma pa predstavlja Otroški festival gledaliških sanj, ki v Pionirskem domu poteka že 18 let. “Na njem gledališki krožki predstavljajo predstave, ki jih pripravijo v tekočem šolskem letu. Vse več predstav pa je avtorskih. V Pionirskem domu smo želeli kvalitetna gledališka besedila izdati v zbirki in omogočiti njihovo uprizarajnje različnim generacijam,” pove Bjanka Kršmanc, vodja gledališke dejavnosti v Pionirskem domu. V ta namen so v Pionirskem domu začeli izdajati zbirko dramskih besedil Gledališke sanje. 

Gledališke sanje II - besedila za branje in igranje 

Druga knjiga zbirke Gledališke sanje odraža pestrost in raznolikost pedagoških pristopov k uprizarjanju gledaliških predstav ter gradi vsebino na poudarki, da ne poznamo samo enega ali univerzalnega pedagoškega pristopa, temveč ta vedno odseva skupinsko dinamiko. 

“V knjigi so zbrana besedila gledaliških mentoric Saše Hudnik (Pravi junak), Nike Brgant (Rdeči šalček), Leone Gomboc in igralcev Gledališke šole KPD Josip Lavtižar Kranjska Gora (Rolina 006), Slavica Trkman (Zelena je zakon). Vsa besedila so bila uprizorjena na Otroškem festivalu gledaliških sanj, žirija je prepoznala njihovo kvaliteto, mentorice pa so se bile pripravljene z mano podati na pot izdaje besedila.” pojasni Maša Pfeifer, urednica zbirke. 

Natečaj Dramo zganjat: otroci kot avtorji dramskih besedil 

V okviru Otroškega festivala gledaliških sanj pa v Pionirskem domu izvajajo tudi literarni natečaj za mlade dramatike - Dramo zganjat'!. Na njem sodelujejo vsi mladi, ki čakajo na svojo priložnost, da predstavijo svoje izvirno dramsko besedilo. 

Zmagovalno besedilo je vsako leto tradicionalno natisnjeno v nastajajoči zbirki dramskih besedil Gledališke sanje. V drugi ediciji knjige se tako skriva dramsko besedilo Nine Jelovšek Lahko noč in eno pošast za pomoč. 

Dramaturški priročnik za pedagoge: Gledališčenje 

V knjigi pa je objavljen tudi dramaturški priročnik za pedagoge in pedagoginje Gledališčenje. “Želim si, da bi priročnik mentoricam in mentorjem vlil pogum in jih opremil z orodji, ki jim bodo pomagala skozi naporen, a ploden in vznemerljiv ustvarjalni proces.” pojasni Staša Prah, avtorica priročnika. 

V njem ponuja nekaj izhodišč, ki pomagajo mentoricam in mentorjem odkriti kaj je bistvo njihove uprizoritve. To jim bo v pomoč pri osnovni postavitvi koncepta, izboru besedila, ustvarjanju zasedbe in estetski podobi predstave.