Zanimivosti

Za dopust pripravite dober finančni načrt

Mare Koren
27. 7. 2021, 21.28
Deli članek:

So končno na vrsti počitnice in zaslužen dopust, vi pa še nimate narejenega finančnega načrta? Pripravite se in razmislite, kolikšen znesek bi namenili počitnicam, ter preverite, koliko denarja imate na voljo in česa ne smete početi.

Profimedia
Preverite veljavnost kartic, razpoložljive limite in morebitne blokade kartic, ki veljajo za določene države.
Ne nosite vseh kartic in dokumentov na enem mestu. Nekaj jih spravite v sef, nekaj jih pustite v kovčku … Ne nosite jih v zunanjih žepih nahrbtnikov in torb. Uporabite torbico ali pas pod obleko.

Vsakdo si zasluži vsaj nekaj dni brezskrbnosti in oddiha od vsakdana in poletje je več kot odličen čas za to, a pogosto se zalomi pri denarju, zato mnogi ostanejo kar doma. Toda dopust ni treba, da je draga destinacija, pomembno je predvsem, kako boste razpolagali s sredstvi, in še pomembneje, da se ne boste zadolževali. Morda se razpoložljiv znesek in konkretni načrt ne bosta povsem ujemala, zato razmislite o tem, kaj je mogoče črtati s seznama in čemu je vredno dati prednost.

Ne zadolžujte se

Dopustniški proračun naj bo v prvi vrsti sestavljen iz prihrankov ter iz zmožnosti in pripravljenosti za zadolžitev. A če je le mogoče, se odpovejte zadolževanju. Gre namreč za slab dolg, pri katerem se po navadi denar hitro porabi, vračanje pa je lahko precej dolgoročno, kar lahko tudi vpliva na vašo kakovost življenja. Znesek, namenjen za dopust, naj ne bo merilo kakovosti dopusta.

Dreamstime
Načrtujte izlete, porabo denarja, cene nastanitev in preverite svoj proračun.

Kaj pa če …

1. Pripravite si predvsem dober načrt in premislite o dodatnih stroških, ki vas bodo bremenili, če boste uporabili kartico z odloženim plačilom. Pri tem razmislite tudi, kdaj boste lahko poravnali vsoto, ki ste si jo izposodili.

2. Uporabite lahko tudi neizkoriščen redni ali izredni limit, a pri tem računajte na negativne obresti, zato naredite načrt, kdaj ga boste pokrili.

3. Če ste se odločili za kredit, ne pretiravajte z zneskom. Kredit boste sicer hitro dobili, a ne pozabite, da boste plačali tudi odobritev, obresti, morda celo zavarovanje. Naj vam povemo, da so hitri krediti še dražji.

4. Nikar se ne poslužujte posojilnih (revolving) kartic in odpiranja novih računov, predvsem pa odpiranja izrednih limitov, ki prinašajo visoke stroške.

 Na pot vzemite tudi gotovino

Če boste potovali znotraj držav Evropske unije, tujih valut ne boste potrebovali in boste do gotovine lahko praktično dostopali povsod. Če pa potujete v države s tujo denarno valuto (npr. Hrvaško), si predčasno zagotovite nekaj gotovine, s katero boste lahko pokrili začetne stroške (gorivo, cestnine, kava). Veliko denarja zaradi varnosti ne nosite s seboj, svetujemo vam, da se največji začetni znesek vrti okoli 100 evrov.