KUPI IZ OMARE

Ste prevetrili omaro, pa ne želite zavreči starih oblačil?

Mare Koren
27. 6. 2021, 11.51
Posodobljeno: 27. 6. 2021, 11.51
Deli članek:

Poletje je čas, ko na široko odpremo omaro, v njej iščemo najtanjše majčke in čim bolj udobne kratke hlače, da bi se izognili vročini, ki prihaja. Posledično pa je tudi pravi čas, da prevetrite omaro. A kam s starimi oblačili?

dreamstime
Oblačila, ki jih ne nosite, lahko prodate na spletu.

Če se tudi vi težko poslovite od svojih oblačil in jih zgolj zato, ker se vam »smilijo«, hranite za naslednjo sezono, čeprav veste, da jih ne boste več oblekli, je čas, da spoznate nekaj novih rešitev. Oblek ni treba zavreči in jih ravnodušno zabrisati v kanto za smeti. Lahko se odločite za recikliranje, ki obsega vse od darovanja do kompostiranja ali predelave. Se to sliši znosneje?

Donirajte ali podarite

Bodite kreativni in star pulover uporabite za izdelavo prevleke za vzglavnik. Ali pa stare odeje in rjuhe spremenite v mehko ležišče za hišne ljubljenčke. Kaj če bi iz stare srajce naredili punčko iz cunj?

Če zavrtim spomin v otroštvo, sem večino oblačil »podedoval« od starejšega brata oziroma bratrancev, pa ne ker nismo imeli, ampak ker smo takrat tako počeli. In prav je tako. Oblačil, ki jih ne nosite več ali so jih vaši otroci prerasli, pa so sicer povsem v redu, ne zavrzite, temveč jih podarite naprej. Ni nujno, da jih kdo potrebuje, a zagotovo jih bo kdo vesel. To je precej priljubljeno početje številnih mamic, ki tako na koristen način varujejo naš planet. Oblačila lahko tudi donirate. V ta namen so postavljeni zabojniki humane, kjer bodo lepa oblačila našla novega lastnika.  Prav tako so po podatkih centra zabojniki namenjeni za rabljena oblačila, ki gredo v predelavo oziroma reciklažo.

Oblačila lahko prodate

Precej moden trend številnih vplivnic in vplivnežev je tudi, da svoja malo rabljena ali celo nenošena oblačila in obutev prodajajo. Tudi vi se lahko tega lotite. Oblačilo fotografirajte, poiščite katero od spletnih strani, kjer lahko prodajate ali menjate obleke in obutev, in tako priskrbite oblačilom koga, ki mu bodo v veselje, medtem ko so vam v breme.

Kose oblačil, ki jih ne nosite, zamenjajte s svojo prijateljico in popestrite svojo ter njeno omaro. Trend je popularen predvsem med mamicami, ki si izmenjujejo oblačila za malčke. 

Obstaja tudi reciklaža

Da, prav ste prebrali. Oblačila je mogoče reciklirati tako kot plastiko in druge surovine. Tudi pri nas obstaja podjetje, ki se ukvarja z reciklažo tekstila, a tja običajno prispejo darovana oblačila, ki niso dovolj dobra za nadaljnjo uporabo, prodajo ali donacijo. Le redki se tja odpravijo sami, da bi svoja oblačila reciklirati. Če želite izvedeti, kje je mogoče reciklirati oblačila, se obrnite na lokalno komunalno podjetje.