POLETJE JE TU!

Osvežite si poletje s sočno in zdravo lubenico

Mare Koren
27. 6. 2021, 10.00
Deli članek:

Smo v tednu, ko se zaključuje šolsko leto in že diši po poletnih počitnicah, v katerih zagotovo ne bo manjkalo piknikov, zabav na prostem, sonca, morja in lubenic. Ste vedeli, da je lubenica živilo, ki nas obvaruje pred soncem?

Dreamstime
V lubenici najdemo visok delež aminokisline L-citrulin, ki krči in širi ožilje ter je izjemno pomembna pri razstrupljanju jeter in erektilni funkciji.

Mnogi se odrekajo lubenici, češ da vsebuje preveč sladkorja, a temu ni tako. Lubenica v resnici v primerjavi z drugim sadjem vsebuje malo sladkorja. V skodelici lubenice je okoli devet gramov sladkorja, medtem ko vsebuje mango 23 gramov, banane 18 gramov in jabolko 11 gramov. Nikakor ne smemo mimo kopice koristnih hranil, antioksidantov in mineralov. Lubenica je nedvomno odlična za hidracijo v poletnih dneh, priporočljiva pa je tudi pri dietah, saj daje občutek sitosti.

Likopen varuje pred rakom

Kadar lubenico prerežemo, smo priča čudoviti rdeči barvi, ki je posledica visokega nivoja likopena. Gre za antioksidant in hranilo s protirakavim delovanje, ki ga lahko uživamo surovega in je biotopen. Prav tako je odličen vir betakarotena, ki spodbudno deluje proti razmnoževanju rakavih celic.

Ščiti pred soncem

Likopen je nepogrešljiv antioksidant, tudi kadar govorimo o obrambni mreži kože, in je v kombinaciji z drugimi hranljivimi snovmi tisti, ki poveča zaščitni faktor kože. Karotenoidi zagotavljajo pigment zelenjavi in sadju ter ščitijo rastline pred poškodbami zaradi sonca, saj aktivirajo proizvodnjo melanina. Lubenica naj bo na vašem jedilniku tudi na dopustu, saj vas bo ščitila pred poškodbami zaradi sonca. Druga prednost lubenice je, da bo poskrbela za hidriranost kože, saj je večinoma sestavljena iz vode. Pri tem ne smemo pozabiti na dober vir vitamina C, ki je pomemben gradnik kolagena, ter vitamina A, ki preprečuje prezgodnje staranje. Ne pozabite, da so prosti radikali tisti, ki prispevajo k vidnim gubam, strijam ter celulitu.

Za zdravje ledvic

Lubenica vsebuje kar 90 odstotkov vode, zaradi česar je najprimernejša za pripravo sadnih napitkov, ki bodo telo primerno hidrirali, obenem pa zagotovili vitamine, minerale in vlaknine. Poleg tega, da spodbuja hidracijo, je odličen vir elektrolitov, kot so kalij, fosfor, magnezij in kalcij. Ti so potrebni za ohranjanje ravnovesja tekočin in uravnavajo ter ohranjajo zdravo delovanje srca, živčne komunikacije in krčenje mišic. Zaradi velike količine kalija spada med najbolj zdrava živila za ledvice, saj jim pomaga izločati toksine, znižuje raven sečnine v krvi in preprečuje poškodbe ledvic.