POLETJE JE TU

Ne hladi tako kot lani?

Mare Koren
27. 6. 2021, 12.34
Deli članek:

Znova je nastopil čas, ko bomo zaradi vročih poletnih dni pomislili na hlajenje s klimatskimi napravami. A še preden jih zares začnemo uporabljati, ne pozabimo, da jih je treba strokovno očistiti in pregledati.

Dreamstime
Klimo je po nasvetu serviserjev in strokovnjakov treba redno vzdrževati, vsaj enkrat na leto. Le tako bomo zagotovili optimalno delovanje in varno rabo.

Klimatske naprave so čez zimo večinoma mirovale in čakale na vroče poletne dneve, ko bodo ponovno dobile priložnost, da pridejo na vrsto. A še preden klimo začnete uporabljati, ji zagotovite letno vzdrževanje ter čiščenje notranjosti pa tudi zunanjosti. Le tako bo delovanje učinkovito in neškodljivo zdravju. Vsaj enkrat na leto je treba očistiti filtre, skozi katere potuje zrak.

Kaj lahko storimo sami

Da, tudi pri čiščenju klimatske naprave se lahko določenega dela lotite sami. Govorimo predvsem o čiščenju filtrov, ki se pogosto zamašijo in tako poslabšajo delovanje klimatske naprave, to pa povzroča tudi neprijetne vonjave, saj se v njih zadržuje največ umazanije, prahu in mikroorganizmov. Filtre je zato treba očistiti in dobro razkužiti. Filtri v klimatskih napravah, ki jih uporabljamo v domovih, običajno niso v stiku z »agresivnim« zrakom, zato jih ni treba menjati, temveč bo dovolj, če jih operete pod tekočo vodo in posušite. To pa je, kot pravijo strokovnjaki, tudi vse, kar lahko naredimo sami. Druga vzdrževalna dela na napravi je treba prepustiti pooblaščenemu serviserju.

Nevarne so glivice in plesni

Dobro je poznati delovanje klime. Notranji zrak potuje prek filtrov naprej do toplotnega izmenjevalnika, kjer se nato ohladi. Pri tem se iz njega izloča vlaga, kar pomeni, da se na režah izmenjevalnika nabere voda. Ta se nato steka v zbirno posodo, od tam pa po posebni cevi v odtok ali na prosto. Izmenjevalnik in zbirna posoda sta tako ves čas vlažna, kar je idealno okolje za razvoj različnih mikroorganizmov, plesni in glivic, ki v najboljšem primeru povzročajo zgolj neprijetne vonjave, tvegamo pa lahko tudi pojav različnih bolezni in alergijskih reakcij.

Dezinfekcija je nujna

Kadar pooblaščeni serviser opravlja svoje delo, mora za pravo učinkovitost izvesti dezinfekcijo obeh komponent naprave. To je videti tako, da po obeh komponentah poprši razkužilno sredstvo, ki je blaga alkoholna raztopina, in ga pusti delovati nekaj minut, nato pa vse spere z vodo. Pri spiranju z vodo se pokaže, ali cev, po kateri odteka voda, dobro tesni in ali je pretok nemoten. V povprečju klimatska naprava med delovanjem izloči od enega do tri litre vode, in če voda zastaja, se lahko pojavijo težave pri delovanju, pojavi se tudi madež na steni ali tleh.