Zanimivosti

Ko snamete masko, na obraz nanesite vlažilno sredstvo

Tea Dečman
25. 5. 2021, 21.30
Deli članek:

Ali opažate, da je vaša koža na obrazu zadnje leto še posebno razdražena in muhasta? Ne, to ni naključje.

Dreamstime
Naličimo si zgolj oči in uredimo obrvi, vse drugo, vključno s pudrom, senčili za lica in rdečilom za ustnice, pa do nadaljnjega raje opustimo.

Nošenje zaščitnih mask je postalo vsakdanja praksa, zato ne pozabimo ob tem dobro poskrbeti za kožo, saj tudi tu nošenje maske terja svoj davek. V tem času je dobro koži nameniti nekaj počitka tudi tako, da je ne obremenjujemo z ličili. Priznajmo, okoliščine res niso takšne, da bi lahko z mejkapom naredili kakšen poseben vtis. Maska ga lahko le pokvari, ličila pa včasih koži celo škodijo, ker zamašijo pore. Naličimo si torej zgolj oči in uredimo obrvi, vse drugo, vključno s pudrom, senčili za lica in rdečilom za ustnice, pa do nadaljnjega raje opustimo.

Nežno, a pogostejše čiščenje kože

Odsvetujemo močna čistilna sredstva in piling. Z njimi kožo le še bolj obremenjujemo, poškodbe kože se lahko celo poglobijo. Zdaj je torej čas za blaga čistilna sredstva, ki kože ne obremenjujejo, pri hujših oblikah razdražene ali obdrgnjene kože pa se obnese nanos vazelina.

Revija Zvezde
Razdraženo kožo debelejše namažimo z zaščitnim balzamom na vazelinski osnovi.

Očistimo vsakič, ko snamemo masko

Uporaba retinola, ki je sicer osnova nege, s katero preprečujemo prezgodnje staranje in akne, v času nošenja zaščitnih mask ni priporočljiva. Retinol namreč kožo naredi občutljivejšo, to pa se nam pod masko lahko hudo maščuje. Za nego kože raje uporabljajmo blage serume. Čiščenje naj bo torej nežno, a pogostejše kot sicer. Priporočljivo je, da si kožo očistimo s tonikom, micelarno vodico ali čistilnimi robčki vsakič, ko si snamemo masko. Ob toplejših sončnih dneh pa si tudi redno nanašajmo zaščitno kremo z UV-faktorjem na predel obraza, ki ni zakrit z masko.

Nega razdražene kože

In kaj storiti, če so težave že tu? V tem primeru izberimo nego kože obraza, ki temelji na salicilni kislini. Ta koži omogoča, da dobro vsrkava hranilne snovi, prednost je tudi to, da jo lahko preprosto speremo. Salicilna kislina prodira globoko v kožne pore ter jih temeljito in globinsko očisti odvečnih maščob in nečistoč. Bodimo pozorni na akne, suho in hrapavo kožo, boleč ali pekoč občutek. Če imamo akne, se skrbno posvetimo prizadetim predelom, suho kožo pa negujmo z vlažilnimi negovalnimi izdelki. Razdraženo kožo, ki na stikih z masko boli ali celo peče, debelejše namažimo z zaščitnim balzamom na vazelinski osnovi. Zdaj ni čas za nego proti staranju in gubam, saj je koža preveč izpostavljena škodljivim posledicam nošenja zaščitne maske. Raje kot pred uporabo maske si vlažilne kreme za obraz nanašajte po tem, ko si jo snamete. Morebitne ranice na predelu, kjer se maska najbolj grobo dotika kože, pa zaščitite z dodatnimi obliži, ki bodo ublažili njen pritisk. Že prizadete predele mažimo z ognjičevo kremo, ki bo razumevajoče oskrbela naše kožne tegobe. Z njo se bomo kožnemu »štrajku« bistveno lažje uprli.