Zanimivosti

Kaj moramo vedeti o biološki čistilni napravi

Mare Koren
9. 4. 2021, 21.28
Deli članek:

Gradite novo nepremičnino in načrtujete greznico ali želite urediti staro greznico? Ne pozabite na novo zakonodajo in določila, ki jih predpisuje.

Dreamstime
Poznamo biološke in rastlinske čistilne naprave, ki se v grobem delijo na delovanje brez in z elektriko. Oboje pa odpadno vodo čistijo s pomočjo mikroorganizmov

Če tudi vi omahujete pri izdelavi greznice in vgradnji biološke čistilne naprave ter se srečujete z nekaterimi pomisleki, vam z naslednjim člankom želimo razjasniti nekaj dvomov, ki se vam porajajo. Kaj se je spremenilo oziroma kaj moramo vedeti? Nova zakonodaja veleva, da morajo vsi lastniki domov v naseljih brez urejenega javnega kanalizacijskega sistema ob stanovanjskem objektu vgraditi še malo čistilno napravo. To velja tudi za počitniške hiške.

Kaj veleva zakonodaja

Po pravilih nove Uredbe o odvajanju in čiščenju komunalne odpadne vode (Ur. l. RS, št.98/2015) se določa, da če se odpadne vode iz gospodinjstva ne odvajajo v javno kanalizacijo, je ob stanovanjski hiši treba zgraditi malo čistilo napravo, in sicer najpozneje do 31. decembra 2021, če živite na občutljivem vodovarstvenem območju, oziroma po novem do konca leta 2023. Če ste lastnik pretočne greznice, pa bo ob izpolnjevanju določenih pogojev dovolj zgolj predelava že obstoječe greznice v čistilno napravo.

Preden se lotite izvedbe

Še preden se boste lotili izdelave male čistilne naprave, morate o tem obvestiti pristojno komunalno službo. Slednji je treba dostaviti vso pripadajočo tehnično dokumentacijo, ki bo na podlagi tega preverila in znižala okoljske dajatve.

Dreamstime
Pred izvedbo preverite vso potrebno dokumentacijo.

Biološka ali rastlinska?

Male čistilne naprave se med seboj razlikujejo po načinu prečiščevanja in pogonu, ki je lahko na električno energijo ali brez nje. V grobem bi lahko rekli, da jih delimo na biološke in rastlinske. Te delujejo brez elektrike, na okolju prijazen način. Biološke čistilne naprave odpadno vodo čistijo s pomočjo mikroorganizmov, po principu reguliranega vpihovanja kisika, ki je potreben za njihovo rast. Najpogostejši tip je tako imenovani sistem SBR, pri katerem gre za zaporedno biološko čiščenje, ki poteka v enem od dveh prekatov, medtem ko je dotok vode urejen v drugem delu. Druga možnost je pretočni sistem s plavajočimi nosilci biomase, ki omogoča prečrpavanje vode na naraven način, brez črpalke, s pomočjo kompresorja za dovajanje zraka.