Postan zrak?

Enkrat letno jeklenemu konjičku privoščite globinsko čiščenje

Zoran Franc
10. 4. 2021, 10.33
Deli članek:

Se tudi vi ukvarjate z mislijo, da bi bilo dobro globinsko očistiti vaš avto? Kaj to sploh je in ali lahko to opravite sami? Kaj vse vam bodo očistili?

Dreamstime
Globinsko čiščenje zajema čiščenje sedežnih garnitur, talnih oblog ter armaturnih plošč.

Globinsko čiščenje avtomobila je pravzaprav kemično čiščenje, ki zahteva strokoven pristop in dobro poznavanje dela. Globinsko čiščenje notranjosti avtomobilov zajema čiščenje sedežnih garnitur in talnih oblog, v večini primerov pa tudi armaturnih plošč. Dobro čiščenje zahteva profesionalne stroje in čistilna sredstva ter predvsem strokovno znanje, zato se mokro čiščenje, ki ga sami izvajate doma, ne more kosati s tem.

Česa se z globinskim čiščenjem znebimo

Kot smo že ugotovili, gre za kemično čiščenje, ki je postopek, s katerim se odstranijo bakterije, celotna umazanija ter vonjave, ki se z leti naberejo v notranjosti vašega avtomobila. S tem načinom se izboljša počutje, obenem pa se podaljša kakovost notranjih materialov. To stanje boste ohranjali, če boste avtomobil redno ter temeljito sproti čistili. Strokovnjaki bodo nato še z industrijskim sesalcem natančno posesali vse notranje površine, pobrisali armaturno ploščo in steklene površine.

Kdaj je globinsko čiščenje nujno potrebno

Če še ne veste, ali globinsko čiščenje zares potrebujete ali ne, si lahko v nadaljevanju pomagate z nekaj ključnimi vprašanji, ki vam bodo pomagala do lažjega odgovora. Če boste na tri ali več vprašanj odgovorili pritrdilno, je globinsko čiščenje vašega vozila vsaj enkrat letno skoraj nujna investicija. Zanjo se morate odločiti, če je v avtomobilu zažrta umazanija v tleh, so vidni madeži hrane ali pijače oziroma se na mestih skrivajo kakšne druge anomalije. Letno globinsko čiščenje je zaželeno tudi pri usnjeni notranjosti, saj boste tako podaljšali kakovost usnja in ga sproti primerno negovali. Prav tako se globinsko čiščenje vsaj enkrat letno priporoča pri ljudeh, ki veliko časa preživijo v avtu, saj se sčasoma v notranjosti nabere skupek nevarnih bakterij in klic, ki lahko ogrozijo naše zdravje. Se z vami v avtomobilu vozi tudi hišni ljubljenček? Občasno v vozilu prižgete cigareto?