Zanimivosti

Cikorija ni le nadomestek kave, temveč tudi zdravilo

Z.F.
27. 2. 2021, 06.44
Deli članek:

Poznate cikorijo? Nekoč je bil to odličen kavni nadomestek, danes pa večina cikorijo pozna predvsem iz pesmi Iztoka Mlakarja »Čikorja an' kafe«. Nekoč dobro poznana rastlina lahko pripomore tudi k izboljšanju zdravja.

Profimedia
Cikorija vsebuje številne antioksidante, vitamine in minerale, krepi telo in pospešuje leno prebavo.

Cikorijina korenina je zaradi sposobnosti sprostitve strupov uporabna tudi za prečiščevanje jeter in ledvic. Spodbuja izločanje žolča in proizvodnjo urina, uspešna naj bi bila tudi pri zdravljenju zlatenice.

Cikorijo so včasih pogosto nabirali in kuhali, tako za uživanje kavnega nadomestka kot za krepitev zdravja in lajšanje prebavnih motenj. Vsebuje namreč prebiotike, ki so izjemno pomembni za dobro prebavo in splošno zdravje, saj so hrana koristnih bakterij v prebavnem sistemu. Glavna skupina prebiotikov so predvsem vlaknine, ki jih dandanes zaužijemo premalo, zato nam cikorija lahko še kako pomaga uravnotežiti prebavo.

Koristen je predvsem inulin

Cikorijo najdemo na travnikih, prepoznamo jo po prečudovitih modrih cvetovih, nekaterim je bolj poznana pod imenom navadni potrošnik. V koreninah cikorije je veliko inulina, ki ga sicer uporabljajo v sladilih, pri peki brez glutena, za doseganje kremaste teksture, spada pa med najpomembnejše vrste prebiotikov. Najdemo ga tudi v prehranskih dopolnilih za izboljšanje prebave, prisoten je prav tako v čebuli, česnu, poru in artičokah.

Pomoč pri uravnavanju krvnega sladkorja

Čeprav je inulin v osnovi ogljikov hidrat, se ne razgradi do sladkorjev. Je neprebavljiv, kar je značilno za vlaknine, a to, da jih telo ne uspe prebaviti, še ne pomeni, da nimajo nikakršnega pozitivnega vpliva na organizem. Inulin naj bi imel med drugim blagodejni učinek pri sladkorni bolezni. Sicer skromne raziskave kažejo, da lahko cikorija pomaga zniževati krvni sladkor in obenem zmanjša odpornost celic na inzulin.

Ublažimo vnetja

Vnetja v telesu so sicer skoraj normalen odziv imunskega sistema, a na drugi strani lahko kronična vnetja močno prispevajo k nastanku resnih bolezenskih stanj, ki jih je treba čim hitreje odpraviti oziroma zdraviti. Vnetje lahko ublažimo tudi naravno, s pravilno prehrano. Obstaja kar nekaj živil, ki delujejo protivnetno, in mednje zagotovo spada cikorija.