prenova stanovanja

Priročni triki in nasveti za spomladansko prenovo doma

Z.F.
26. 2. 2021, 06.58
Deli članek:

Čeprav je do koledarske pomladi še dober mesec, nas trenutne temperature že prepričujejo, da je prišla med nas. Že razmišljate o prenovi stanovanja oziroma o osvežitvi? Lotite se pleskanja!

dreamstime
Vse površine, ki jih ne želite prepleskati, zaščitite s pleskarskim trakom.

ALI V STANOVANJU KADITE? V tem primeru je treba stene najprej premazati z antinikotinsko izolirno barvo. Tako boste odstranili bledo rumeni in sivkasti podton prejšnje barve ter neprijeten vonj. 

Enega največjih učinkov pri prenovi stanovanja zagotovo dosežemo z osvežitvijo sten oziroma s pleskanjem, ko na primer sivobelo zamenja snežno bela oziroma ko belo nadomestijo barve, ali pa ste stene okrasili z dekorativnimi tapetami. Seveda se tega podviga lahko lotite sami, a le z dobro opremo in primerno pripravo.

Kakšno barvo izbrati

Še preden se boste zares odločili prebarvati stanovanje, je dobro upoštevati nekaj osnovnih navodil in dejavnikov. Torej, kakšno barvo izbrati? To je odvisno od tega, kako naravno je prostor osvetljen, čemu je namenjen in kako je opremljen. Seveda ne pozabite preveriti, katera barva prevladuje. Upoštevajte tudi zakonitosti prostora in optičnih učinkov, ki jih ustvarjajo tople oziroma hladne barve. Če je prostor majhen, izbirajte med svetlejšimi in hladnimi barvami, saj ga boste tako optično povečali. Če so prostori veliki, jim lahko namenite tudi temnejše tople barve, medtem ko se v mansardah in stanovanjih z nizkimi stropovi izogibajte pleskanju s toplimi barvami, sicer boste strop na videz še znižali. Če je prostor preveč podolgovat, pa ga pobarvajte s toplim odtenkom.

Zavarujte pleskarski pladenj

KREDNE BARVE

Takšne barve najdemo v stanovanjih še iz 60. ali 70. let prejšnjega stoletja. Take barve je treba mehansko odstraniti in sprati z gobo in vodo, nato pa impregnirati z emulzijo in obdelati z izravnalno maso.

Pleskarski pladenj je nujen pripomoček pri pleskanju, a treba je opozoriti, da je čiščenje precej neprijetno opravilo. Da bi se temu izognili, lahko uporabite naslednji trik. Pleskarski pladenj ovijte v plastično vrečko ali zgolj folijo in šele nato vanj zlijte barvo. Ko boste pleskanje končali, vrečko preprosto odstranite in zavrzite, pladenj pa bo ostal čist. Vrečka oziroma plastična folija je dober pripomoček tudi, če pleskanja ne zaključite v enem dnevu. Tako boste barvo, čopiče in pleskarske valje zavarovali pred tem, da bi se izsušili ali otrdeli.

Pomoč pri zaščiti in ravnih linijah

Za zaščito okenskih okvirjev in vrat se po navadi uporablja pleskarski trak, s katerim oblepimo površine, ki jih ne želimo pobarvati. A nič ni hujšega, kot če po tem, ko trak odlepite, ugotovite, da se je barva vseeno razlila po skrbno zaščitenih predmetih. Zdaj vas seveda čaka še dolgočasno čiščenje. Počakajte, da se barva dobro posuši, in jo šele nato postrgajte s topim nožem ter površino pomijte z milnico. Da se to ne bi več zgodilo, pleskarski trak po tem, ko ste ga natančno prilepili, še močno pritisnite ob površino s pleskarsko lopatico.