Popotnika

Slovenca, ki sta se zaljubila v Kambodžo

N.N.
15. 2. 2021, 20.10
Deli članek:

Katarina in Silvo sta strastna popotnika. Zdaj sta se malo umirila in ustalila. V Kambodži.

Osebni arhiv
Katarina Rožman in Silvester Šink

Kambodža se nahaja v Indokini, na zahodu meji s turistično Tajsko, na vzhodu z Vietnamom in na severu z Laosom. Časovno je šest ur pred nami. Večina prebivalcev se ukvarja s pridelavo riža, gume, lesa in s tekstilno industrijo. Kambodža še ni tako turistično oblegana kakor zahodna Tajska, popotniki se ustavijo v tej državi, da si ogledajo sedmo čudo sveta Angkor, pot pa potem največkrat nadaljujejo v sosednji Laos ali Vietnam. Kambodža je eno najgosteje posejanih območij protipehotnih min na svetu. Večina Kambodžanov je budistov kmerskega izvora, v državi živijo tudi številni muslimani, nekaj kristjanov, med njimi tudi dva Slovenca.

To sta Silvester Šink in Katarina Rožman, ki v Kambodži preživljata že enajsto zimo. Zanimalo nas je, kaj ju je pripeljalo tja, kaj tam počneta in kakšno je trenutno stanje. Verjetno pa vas zanima tudi to, kako smo mi prišli do njiju.

V Kambodži trenutno omejitev sicer nimajo več, vseeno pa čaka 14-dnevna karantena vsakega, ki vanjo prispe. 

Silvester Šink je bil dolgo poklicni glasbenik, bil je član Kamniškega kvinteta, Ansambla Franca Miheliča, Ansambla Nika Zajca in nekaterih drugih sestavov. Silvester je oče Igorja Šinka, člana Slovenskih muzikantov, in prav ta je pred kratkim poklical, ali lahko njegovemu očetu za 74. rojstni dan prek valov Radia Veseljak pošljejo voščilo. »V Kambodžo?« so si mislili Veseljaki. »Le kaj počne tam?« In da niso ugibali sami, so njega in njegovo življenjsko sopotnico kar poklicali.

Izvedeli so, da sta po končani poklicni glasbeni poti z ženo v Mengšu vodila gostišče, Silvo je organiziral koncerte, poleg poslovne žilice pa sta imela z ženo v sebi tudi popotniško. Tako sta se nekoč znašla na drugem koncu sveta, v Kambodži, na meji s Tajsko. Tam preživljata že enajsto zimo, vmes se sicer vračata v Slovenijo, a zaradi korone je tokrat nista videla že 14 mesecev.