absces, mrtev zob, ...

Zobne bolezni: Čeprav so redke, niso zato nič manj nadležne

T.D.
14. 2. 2021, 11.26
Deli članek:

Zobni absces je z gnojem napolnjena votlina v tkivu okoli korenine, ki leži v čeljustnici. Običajno nastane, ko zob razpada ali je že mrtev.

dreamstime
Pri abscesu so bolečine stalne ali pulzirajoče, pri grizenju ali žvečenju je običajno izjemno boleč tudi zob.

Kadar govorimo o boleznih zob, najpogosteje govorimo o zobni gnilobi, vnetih in obolelih dlesnih, težavah s protezo in parodontozi. Redkejše pa so težave z mrtvimi zobmi ter z abscesi. Kar pa še ne pomeni, da niso vredne naše pozornosti.

Mrtev zob

V sredini vsakega zdravega zoba je zobna pulpa, živo tkivo, s katerim zob občuti vročino, mraz, pritisk in bolečino. Ko pulpa odmre, odmre tudi zob. Pulpa lahko odmre zaradi zobne gnilobe, ki je prodrla do nje, ali včasih zaradi udarca zob. Včasih lahko odmre brez vidnega vzroka. Nobenih znakov ni, ki bi opozorili na odmrtje zoba, razen tega, da bolečina v gnilem zobu preneha. Tako ne vemo, da imamo mrtev zob, dokler nam tega ne pove zobozdravnik. Nazadnje večina zob dobi sivkasto barvo. Ko odkrijemo mrtev zob, se zobozdravnik lahko odloči za zdravljenje. Obstaja nevarnost, zlasti pri zobni gnilobi, da strupene snovi in bakterije iz odmrle pulpe prodrejo skozi korenino in povzročijo absces.

Zdravljenje

Ker mrtev zob lahko učinkovito opravlja svoje delo še naprej, običajno ni razloga, da bi ga izdrli, če ni že močno razpadel. Zobozdravnik običajno v zob izvrta luknjo, jo izčisti in razkuži, nato pa napolni zobno votlino in zobni kanal v korenini. Ta postopek imenujemo zdravljenje zobnega kanala. Vsako luknjo v kroni zoba zalije na običajen način.

Zobni absces

Zobni absces je z gnojem napolnjena votlina v tkivu okoli korenine, ki leži v čeljustnici. Običajno nastane, ko zob razpada ali je že mrtev. Strupene snovi iz odmrle zobne pulpe se v tem primeru nahajajo skupaj z bakterijami v zobni votlini in zobnem kanalu, zaradi česar zlahka okužijo čeljustnico v bližini. Če abscesa ne zdravimo, se širi v čeljustnico, dokler si ne izrije majhnega kanala skozi kost in dlesni. Tik preden kanal doseže površino, tvori nabreklino – zobno fistulo.

Pomoč zobozdravnika

Pri abscesu so bolečine stalne ali pulzirajoče, pri grizenju ali žvečenju je običajno izjemno boleč tudi zob. Če fistula poči, se zaudarjajoč gnoj izlije v usta, bolečina lahko popusti, vendar lahko zaradi tega otečejo žleze na vratu ter lice na prizadeti strani. Temperatura se pogosto zviša, splošno počutje je slabo. Seveda je tudi v tem primeru najbolje čim prej oditi k zobozdravniku, če to ni mogoče, pa tudi k osebnemu zdravniku. Če je absces hudo boleč ali če se hitro povečuje, bo začasno predpisal antibiotik, da prepreči nadaljnje širjenje okužbe, ko pa je mogoče, je treba zdravljenje nadaljevati pri zobozdravniku.

Zdravljenje

Sami si lahko pomagamo s tableto proti bolečinam, vendar je to le začasna rešitev. Poleg tega je treba ustno votlino vsako uro spirati s slano vodo, da pospešimo predrtje fistule oziroma izpiranje gnoja. Zobozdravnik bo nato močno prizadeti mlečni ali stalni zob verjetno izdrl. Če je temu izpostavljen prednji zob, ki ga želimo ohraniti, bo izvrtal majhno luknjo skozi krono v zobno votlino, da se bo sprostil nakopičeni gnoj, bolečina pa bo popustila. Nato bo izčistil in razkužil zobno votlino ter vanjo začasno vstavil vložek. Če ne bo ponovne okužbe, bo pri naslednjem obisku zobno votlino in izvrtano luknjo zapolnil. Včasih se absces ne pozdravi in ostane majhna okužena votlina okoli vrha zoba. Takrat se opravi manjši operativni poseg – apikotomija. Včasih tudi to ne pomaga in je treba zob izdreti. Če abscesa ne zdravimo, se lahko okužba razširi.