VITAMINI IN REŠITVE

Z limono lahko naravno dezinficirate svoj dom

Z.F.
13. 2. 2021, 11.33
Posodobljeno: 13. 2. 2021, 11.33
Deli članek:

Zagotovo se poleg ozimnega sadja, kot so jabolka, v vaši košari v zimskih mesecih znajdejo tudi limone. Tako pri nas kot tudi na splošno veljajo za eno najbolj razširjenih vrst sadja. Limone vsebujejo veliko vitamina C, v gospodinjstvu pa jih lahko uporabite na več načinov.

Dreamstime
Limona ima zaradi citronske kisline protibakterijsko delovanje, zato jo je smiselno uporabljati pri naravni dezinfekciji.

Saj veste, kaj pravijo: če ti življenje ponudi limone, si pripravi limonado. Kot že omenjeno, so limone zaradi obilice vitamina C in protibakterijskega delovanja odlične varuhinje našega zdravja. Redno uživanje limon naj bi varovalo pred prehladi in virusi, mnogi pa posegajo po njih zato, ker so v veliko pomoč tistim, ki želijo izgubiti nekaj odvečnih kilogramov. A tokrat vam ponujamo nekaj na prvi pogled drugačnih, a nič manj uporabnih rešitev, ki vas bodo obranile pred marsikatero zagato.

Odstranite neprijetne vonjave

Če se je v vašem hladilniku razvil neprijeten vonj, ki se ga nikakor ne morete znebiti, preizkusite naslednji trik. Na podstavek kavne skodelice položite nekaj rezin limone in iz njih nežno iztisnite nekaj limoninega soka. Dodajte še žličko sode bikarbone. Kombinacija bo hitro posrkala neprijetne vonjave, obenem pa vaš hladilnik napolnila s svežino vonja po citrusih. Limone so odlična rešitev tudi za koše z biološkimi odpadki, iz kateri precej hitro začne neprijetno zaudarjati. Lupino limone ali drugega citrusa najprej nežno segrejte s plamenom vžigalnika, tako boste poskrbeli, da se bodo eterična olja nekoliko sprostila, nato pa nežno stisnite porabljeno lupino v koš in z njo rahlo podrgnite po notranjosti. Neprijetne vonjave bo hitro zamenjal precej nevtralen vonj.

Naravno dezinfekcijsko sredstvo

Citronska kislina, ki jo najdemo v limoni, ima močan protibakterijski oziroma dezinfekcijski učinek. Z limonami lahko hitro očistite in odstranite škodljive mikrobe na zdravju prijazen in preprost način. Izjemno koristna in priročna je kombinacija limone in sode bikarbone. To mešanico lahko uporabite pri čiščenju površin, ki se jih pogosto dotikate, denimo kljuk, prav tako si lahko pripravite gosto pasto, s katero boste očistili in dezinficirali straniščno školjko in kopalno kad ter očistili pečico in pomivalno korito. Gre za učinkovito, poceni in zdravju prijazno rešitev.