ZAČNIMO PRIPRAVE

Okrepimo mišice in oblikujmo zadnjico

T.D.
31. 1. 2021, 14.48
Deli članek:

Čeprav je do vročih poletnih dni v kopalkah še daleč, je treba začeti pravočasno. Ob rednem izvajanju naslednjih vaj bo vaša zadnjica postala čvrsta in zapeljiva.

dreamstime
Tukaj je zbranih nekaj najučinkovitejših vaj pri oblikovanju zadnjice. In kar je najboljše, izvajate jih lahko kar v domači dnevni sobi.

Rezultat se pokaže še hitreje, če uporabimo majhen pripomoček – elastiko, ki jo namestimo tik nad kolena. Vadbo začnemo v položaju počepa (stopala v širini bokov, rahlo obrnjena navzven, elastika okoli kolen, poravnan trup, roke pokrčene pred telesom), stojimo na začetku blazine. Nato se s počasnimi in kratkimi koraki začnemo pomikati po blazini naprej, tako da je elastika ves čas napeta. Ko pridemo do konca blazine, ponovimo vajo še vzvratno. Izvedemo v treh do štirih serijah.

Izteg kolka v opori na steni

Postavimo se ob steno ali steber, tako da imamo oporo na rokah, ki so postavljene v višini ramen, in stojimo na eni nogi, ki je rahlo pokrčena. Okoli kolen imamo nameščeno elastiko. V tem položaju vdihnemo, stisnemo mišice trupa in z izdihom naredimo izteg v kolku oziroma potisk noge nazaj, tako da začutimo aktivacijo zadnjice in zadnje stegenske mišice. Izvedemo od 12- do 15-krat na eno nogo in nato še na drugo. Naredimo dve do tri serije. Pazimo, da je hrbtenica ves čas v nevtralnem položaju (da se ne usloči).

Odmiki noge na boku

Ležimo na boku, noge so pokrčene, oporo imamo na podlakti, tako da je rama postavljena tik pod ramenom, zgornja roka je oprta v bok. Okoli kolen imamo nameščeno elastiko. V tem položaju vdihnemo in z izdihom naredimo odmik zgornje noge. Izvedemo od 12 do 15 ponovitev na vsako stran. To naredimo v dveh do treh serijah. Pri izvajanju pazimo na to, da sta trup in medenica stabilna.

Dvig bokov z odmikom

Ležimo na hrbtu, noge so pokrčene tako, da so stopala v širini bokov. Elastiko imamo nameščeno nad koleni. Vdihnemo in z izdihom dvignemo boke ter hkrati naredimo odmik kolen, tako da začutimo razteg elastike. Naredimo od 15- do 20-krat, v dveh do treh serijah. Pazimo, da so cela stopala ves čas na podlagi in da hrbtenica ostaja v nevtralnem položaju (da se ne usloči).