Zanimivosti

Univerzalna sredozemska rastlina, cenjena tisočletja

Z.F.
31. 1. 2021, 12.45
Deli članek:

Lovor je pri nas dobro poznana sredozemska začimba, ki jo najpogosteje uporabljamo za obogatitev jedi. Le malo kdo pa ve, da je izjemno koristen pri zdravljenju kašlja, uspešno pomaga tudi pri negi kože in las ter je izjemno koristen za naše zdravje.

profimedia
Lovorovi listi so odlični tudi zoper molje in druge nepovabljene žuželke.

Lovor že od nekdaj velja za zdravilno rastlino, ki se uporablja za zdravljenje različnih tegob, nekoč so celo verjeli, da lahko z zažiganjem njegovih listov preženemo zle demone. Lovor je bil namreč skozi zgodovino predstavljen kot sveto drevo, posvečeno soncu. Nikar pa ne pozabimo, da so Rimljani nosili lovorjeve vence, ki so pomenili simbol časti, slave in miru.

Uspeva povsod

Pripravimo lahko eterično olje, ki ga pridobivamo s parno destilacijo. Z njim odišavimo kreme, mila in detergente. Uporabimo ga lahko za urejanje prebave in lajšanje težav z dihali. Priporoča se tudi v aromaterapiji, saj naj bi spodbujal ustvarjalnost.

Že res, da je lovor sredozemska rastlina, a če mu boste v času zime ponudili primerno zavetje, kjer temperatura ne bo nižja od ničle, bo uspešno uspeval tudi v notranjosti celine. Je zimzelen grm z usnjatimi suličastimi listi, prijetnega vonja. Spomladi zacveti, nato pa razvije črne plodove, ki so veliki kot manjše jagode. Njegove liste nabiramo z mladih vej poleti in jih nato posušimo na vetru brez sonca, po navadi zvezane v šope in obešene na vrvice, dokler listi niso lomljivo krhki. Potem jih shranimo v steklenem kozarcu, kjer bodo ohranili svojo aromo in vonj najmanj dve leti.

Pomoč razdraženi koži

Zdaj, ko vemo, kako skrbno shraniti liste, je čas, da spoznamo še druge koristne lastnosti lovora. Lovor ima zelo pomirjujoč učinek na kožo. V pomoč vam bo v primeru razdražene kože in tudi pri mozoljčkih, prav tako naj bi pomagal pri upočasnjevanju pojavljanja gubic. V te namene se priporoča uporaba doma izdelane lovorove vodice. V lonec zlijte tri decilitre vode in dodajte pet listov. Nato pristavite na ogenj in pustite, da zavre. Odstavite in pokrijte. Ko se ohladi, je vodica primerna za uporabo.

Sirup za izkašljevanje

Pripravite si domač sirup proti kašlju, ki pomaga pri kašlju s katarjem. Najbolje je, če ga pripravite iz svežega lovora, če pa ga nimate, lahko uporabite tudi posušene liste. Za pripravo potrebujemo 15 listov, eno limono, pet žlic medu, štiri decilitre vode in 15 kapljic propolisa. Vodo zavremo in dodamo lovorove liste, ki jih na zmernem ognju kuhamo 30 minut. Nato odstavimo in pustimo, da se mešanica nekoliko ohladi. Dodamo sok limone, med in propolis ter dobro premešamo. Pijemo dvakrat na dan po eno žlico.