GRETJE IN HLAJENJE

Največ električne energije porabljamo v kuhinji

Z.F.
30. 1. 2021, 12.01
Deli članek:

V zimskih mesecih, sploh v času, ko je ogrevalna sezona na višku, nam sive lase še kako pogosto predstavljajo računi za ogrevanje in posledično za električno energijo. Preverite, kako lahko zmanjšate račun.

Shutterstock
Naprave, ki so v stanju pripravljenosti, lahko porabljajo kar tretjino celotne energije, ki jo sicer porabijo v normalnem delovanju. Izklapljajte jih.

Čeprav si življenja brez elektrike več ne predstavljamo in bi bila to prava nočna mora, pa je račun za plačilo električne energije na drugi strani za marsikoga prav to. Zavedati se moramo, da največ energije porabijo predmeti za ogrevanje oziroma hlajenje. Tako bomo lažje razumeli, kam gre večina energije. Seveda nekaj energije porabijo tudi gospodinjski aparati, zato so naše babice pa tudi mame pogosto prale perilo ob vikendi, saj je večina stanovanj takrat imela dvotarifni števec. Preverimo pa tudi, kako lahko prihranite pri električni energiji v vsakdanjem življenju.

Primerna velikost kuhalne plošče

Večina gospodinjstev je danes opremljena s steklokeramičnimi ali indukcijskimi ploščami, ki delujejo na električno energijo. Pri izbiri kuhalne plošče izberite tisto, ki se bo najbolj prilegala premeru posode, saj bo majhna posoda na veliki plošči pustila neizkoriščen obod, prek katerega energija in toplota uhajata v zrak. Strokovnjaki so ugotovili tudi, da če kuhamo v pokritih posodah, lahko porabo električne energije zmanjšamo tudi do trikrat. Kuhalno ploščo izklopite nekaj minut pred koncem kuhanja, saj je v plošči še dovolj toplote, da bodo jedi vrele še vsaj pet do 10 minut.

Uporabljajte ventilator

Pri uporabi pečice največ energije izgubimo z nenehnim odpiranjem in preverjanjem, ali so jedi že pripravljene, zato to počnite čim manj. Prav tako preverite, kako dobro tesnijo vrata pečice. Če imate možnost, vključite program z ventilatorsko peko, saj boste tako pečico hitreje ogreli in jedi hitreje pripravili. Tako kot pri kuhališčih lahko tudi pečico izključite vsaj petnajst minut pred koncem peke, saj bo v njej dovolj zraka, da se bo jed spekla do konca. Pečice ne uporabljajte za ponovno pogrevanje jedi. Raje uporabite štedilnik, še manj energije pa boste porabili z uporabo mikrovalovne pečice. Ta je koristna tudi pri odmrzovanju jedi, še bolje pa bo, če boste zamrznjeno jed iz zamrzovalnika vzeli večer pred pripravo in jo naravno odtalili.