UČINKOVITI NASVETI

Vsestranski napitek, ki je bil najprej zdravilo

Z.F.
17. 1. 2021, 20.03
Posodobljeno: 17. 1. 2021, 20.10
Deli članek:

Oh, še kako se prileže kozarec prijetno ohlajene kokakole zvečer pred televizijo, ob skledi sveže pečene pokovke. Tokrat smo za vas izbrali nekaj koristnih nasvetov in trikov, ki kažejo, kako lahko kokakolo uporabite tudi v gospodinjstvu.

Dreamstime
Najprej so kokakolo prodajali kot zdravilo za odvajanje od drog, glavobole in impotenco.

Ali veste, da je ena najpriljubljenejših gaziranih pijač na svetu nastala po nesreči? John Stith Pemberton je namreč leta 1884 želel posnemati francoskega izumitelja, ki je naredil vino iz koke. Prohibicija v Ameriki je Johnu preprečila proizvodnjo alkoholnega napitka, zato se je odločil narediti brezalkoholno pijačo, ki jo je v začetku uspel patentirati celo kot zdravilo za zasvojenost z drogami, glavobol in impotenco. Pozneje so z njo oskrbovali ameriško vojsko, danes pa je na voljo celotni populaciji. Kokakola ni le odlična osvežitev, ampak je lahko tudi koristna. 

Odstranite mastne madeže 

Če se je na prtu ali puloverju pojavil masten madež, ki ste ga dobili med kosilom, je čas, da se poslovite od njega. Del oblačila, na katerem je madež, namočite v kokakolo in pustite stati vsaj pet minut. Nato oblačilo operite z vodo in nato še v pralnem stroju. Presenečeni boste nad učinkom kokakole. 

Očistite pečico 

Odlična kombinacija, ki bo očistila pečico na naraven način, je moč kokakole in sode bikarbone. Po celotni pečici najprej potresite sodo bikarbono, nato pa jo polijte z malo kokakole. Pustite delovati vsaj pol ure, nato sledi kokakole in sode bikarbone ter umazanijo obrišite z vlažno krpo. Po potrebi postopek ponovite. 

Zažgani lonci in ponve 

Ste po nesreči prismodili ponev ali pa pozabili, da imate na kuhalniku krompir in tako povzročili nesrečo, ki vas je za povrh pustila še lačne in brez najljubšega lonca? Nič še ni izgubljenega. Zažgano hrano, kolikor je mogoče, odstranite iz lonca, vanj pa zlijte nekaj napitka in pustite stati vsaj pol ure. Potem lonec operite kot običajno, z obilico detergenta in vode. 

Zalepljen žvečilni gumi 

Ojoj, ste se pomotoma usedli na žvečilni gumi in dobili grd madež na hlačah? Če imate možnost, hlače dajte v vrečko in za tri ure postavite v zamrzovalno skrinjo. Žvečilko boste z lahkoto odstranili. Lahko pa preizkusite tudi tale trik: oblačilo namočite za 15 minut v kokakolo in žvečilni gumi boste odstranili brez težav.

***OKVIRČEK: OČISTITE FUGE V kopalnici fuge precej hitro zamenjajo barvo, loti pa se jih tudi plesen. S krpo, namočeno v gazirano pijačo, obrišite fuge. Pustite delovati nekaj minut, nato izperite z vodo. OKVIRČEK: ODSTRANITE RJO Težave z zarjavelimi ključi in ograjo? Ključe čez noč pomočite v gazirano pijačo, ograjo pa prelijte, nato dobro podrgnite z aluminijasto folijo in povrnili ji boste sijaj. POUDAREK: Preprosto boste očistili pečico, zažgane lonce in ponve ter pregnali rjo. koka kola (glavna): Najprej so kokakolo prodajali kot zdravilo za odvajanje od drog, glavobole in impotenco. čiščenje pečice: S pomočjo sode bikarbone in kokakole boste preprosto ter hitro očistili pečico. prismojen lonec: V prismojen lonec ali ponev zlijte malo gazirane pijače in pustite delovati nekaj minut, nato izperite kot običajno.***