Triki in rešitve

Zamujam! Vetrobranska Stekla so zamrznjena …

Z.F.
9. 12. 2020, 06.59
Posodobljeno: 9. 12. 2020, 11.58
Deli članek:

Sneg ali dež in nizke temperature, ki se spustijo pod ničlo. Odlična kombinacija za zamrznjena vetrobranska stekla. Vi pa se v naglici odpravljate v službo, pravzaprav že zamujate. Kaj storiti?

Shutterstock
Pri strganju uporabljajte le nova, nepoškodovana strgala.

Do uradnega prihoda tete zime bomo morali počakati še slaba dva tedna, a nizke temperature in sneženje, ki nas je obiskalo v začetku meseca, so že marsikateremu vozniku povzročili precej preglavic. Zdaj, ko so se temperature spustile pod ničlo, bo čiščenje ledu z vetrobranskega stekla moralo postati rutina. A obstaja nekaj trikov, ki nam lahko prihranijo kar nekaj časa.

Odeja ali karton

Nikar

S polivanjem vroče vode boste steklo sicer res hitro odmrznili, a voda bo precej hitro zamrznila nazaj, poleg tega tvegate nastanek temperaturnega šoka stekla in to lahko poči. 

Na vetrobransko steklo namestite karton, prevlečen s plastiko, ali še bolje odejo, ki bo dovolj velika, da bo prekrila celotno vetrobransko steklo. Tako ena kot druga opcija bo odlično poskrbela, da vetrobransko steklo na avtomobilu ne bo zamrznilo, vi pa boste zjutraj karton oziroma odejo zgolj odstranili in že bili na poti v službo. Tale trik vam odsvetujemo v primeru dežja, saj utegne odeja oziroma karton zamrzniti in se sprijeti z vetrobranskim steklom.

Razpršilo

Če sumite, da vas lahko doletijo težave z zamrznjenim vetrobranskim steklom, je najhitrejša pomoč razpršilo za odmrzovanje stekel. Slednje bo v nekaj trenutkih stopilo led, a razpršila proti ledu lahko precej stanejo, obenem pa jih boste zelo hitro porabili. Morda razmislite o kakšni domači alternativi.

Domače sredstvo za odmrzovanje

Seveda obstaja domača rešitev. V razpršilki zmešajte alkoholni kis in vodo v razmerju 3 : 1, lahko dodate tudi nekaj soli. Mešanico po steklu popršite zvečer, saj naj bi tekočina preprečevala nastanek ledu na vetrobranskem steklu.