Kuharska mojstrica

Almine kreacije bodo jedli tudi v New Yorku

K.M/N.S.
9. 12. 2020, 06.56
Deli članek:

Slovenska kuharska mojstrica Alma Rekić, ki jo je širša javnost spoznala tudi kot neizprosno sodnico v šovu MasterChef, je sodelovala pri odprtju nove slovensko-ameriške restavracije v New Yorku, ki nosi slovensko ime Pekarna NXY.

Pop TV
Rekićeva je del nove restavracije na Manhattnu, ki nosi slovensko ime Pekarna NXY.

Kljub pandemiji se je v New Yorku, natančneje na zahodni strani Manhattna ob aveniji Amsterdam, odprla nova slovensko-ameriška restavracija Pekarna NYC.

Gre za sploh prvi projekt, ki bo v enem najbolj obiskanih ameriških mest ponujal slovensko kulinariko. »Gre za prijazen ameriški stisk roke, ki bo proslavil odkritje in uživanje slovenske kulture in hrane,« so med drugim zapisali na spletni strani restavracije in dodali: »Meni Pekarne je bil skrbno razvit, premišljeno združuje interpretacije klasične slovenske kulinarike in sezonsko 'novoameriško' kulinariko, ki zagotavljata poznano izbiro za uživanje v naših menijih.«

Almine sladice

Pri kreaciji ponudbe jedi s slovensko noto in sladic je sodelovala slovenska kuharska mojstrica Alma Rekić, o kateri so na spletni strani zapisali: »Našo ponudbo sladic je za Pekarno NYC ekskluzivno zasnovala in oblikovala vrhunska slovenska kuharica Alma Rekić. Kuharska mojstrica Alma je bila kuharska sodnica v televizijskem šovu MasterChef Slovenija in je bila članica slovenske kulinarične reprezentance. Svojo prvo kuharsko knjigo Torte je izdala leta 2016, zdaj nastaja njen prevod in upamo, da bo končan in na voljo v naslednjem letu.«

M24
Nekdanja sodnica šova MasterChef Alma Rekić je ime Slovenije ponesla v New York.

Neizmerno je uživala

»Do prvega stika je prišlo že januarja ali februarja 2019, potem smo se maja z Deanom O'Neillom dobili na Bledu, ko mi je predstavil koncept. Najprej sem dvomila in sem dvakrat sodelovanje tudi zavrnila, a me je nato prepričal. Potem smo se skupaj začeli posvečati razvoju koncepta, pisanju menija, saj nisem odgovorna samo za sladice, ampak tudi za vse, kar je povezano s slovensko hrano, torej za vse, kar zadeva slovensko kulinariko. Postavila sem normative, morala bi biti tudi na glavnem odprtju, ki pa ga še ni bilo, saj čakamo, da se bodo stvari umirile. Vozovnice imam še vedno neizkoriščene, saj smo tik pred zdajci odpovedali. Odprtje bi moralo biti že aprila,« je povedala Alma, ki nam je razkrila tudi, da je načrt, da bo na dan uradnega velikega odprtja pripravila slovensko večerjo in bo potem na vsakih nekaj mesecev odšla v New York ter sodelovala kot gostujoča kuharica.

Trenutno pa z glavnim kuharjem Kamalom Hoytejem sodeluje prek videoklicev. »Jedi bodo pripravljene na moderen in drugačen način, ne bo klasična 'kremšnita', ampak ustvarjena po drugačnem konceptu, ravno tako potica in štrudelj.« Ima pa Alma v restavraciji, ki ima tudi koktajl bar, na meniju koktajl s svojim imenom Alma Rekić Dreams. Alma je sicer poudarila, da ne gre zgolj za slovensko kulinariko, za katero je s svojimi kreacijami in idejami poskrbela ona, ampak da je koncept ponudbe širši. »Meni ni nek klasični meni, ampak izbor jedi, v katerem bo tudi kotiček slovenske kuhinje. Kamal pa je zadolžen za burger, karibsko hrano, morsko hrano,« je povedala Rekićeva, ki je za konec našega pogovora izrazila upanje, da se bo trenutna situacija, ki močno vpliva tudi na njen posel, čim prej umirila, in dodala, da v tem prazničnem času svojo energijo usmerja tudi v dobrodelnost.