Zanimivosti

Obrtniki in podjetniki, pozor! V naslednjem letu bo za vas obvezno poročanje o odpadni embalaži.

Oglasno sporočilo
23. 11. 2020, 08.41
Posodobljeno: 23. 11. 2020, 08.42
Deli članek:

Na tisoče malih in srednjih podjetij bo moralo po novem finančno in organizacijsko odgovarjati za embalažo, ki jo bodo dali na slovenski trg.

Leto 2021 bo za mnoga slovenska podjetja začetek nečesa novega. Če so do zdaj za ravnanje z odpadno embalažo plačevala samo tista podjetja, ki so na trg Republike Slovenije dala več kot 15 ton embalaže, bo predvidoma v drugi polovici prihajajočega leta vse drugače.

Če bo sprejet predlog Uredbe o ravnanju z embalažo in odpadno embalažo, bodo morala za ravnanje z odpadno embalažo plačati čisto vsa podjetja, ki kakorkoli uvozijo embalažo, pakirajo izdelke v embalažo ali dajo na slovenski trg izdelke v embalaži.

Odslej bodo tako morali tudi mali in srednji podjetniki plačevati tako imenovano embalažnino – dajatev, ki pokriva strošek ravnanja z odpadno embalažo. Prav tako bodo morali vsi podjetniki voditi evidence o količinah in vrsti embalaže.

Nove administrativne obveznosti

Poročanje bo potekalo štirikrat letno, da pa bodo sploh lahko poročali, bodo morali podjetniki vzpostaviti evidenco o embalaži, kar pa niti ni tako preprosto. Njihova obveznost glede zagotavljanja ravnanja z odpadno embalažo bo torej tako finančna kot tudi organizacijska. Embalažnino bodo plačevali družbam, ki organizirajo ravnanje z odpadno embalažo.

Poiščite zanesljivega partnerja

Ker je vzpostavitev evidence lahko za marsikaterega podjetnika velik zalogaj, so na voljo tudi rešitve, s pomočjo katerih si lahko podjetniki olajšajo proces. Če ste tudi sami podjetnik in se nova pravila nanašajo tudi na vas, je pomembno, da se pri izbiri odločite za zanesljivega partnerja, ki vam bo pomagal, da boste izpolnili vse obveznosti, ki vam jih nalaga zakonodaja.

Družba RECIKEL svojim poslovnim partnerjem zagotavlja redno izobraževanje in podporo pri vzpostavitvi ustrezne evidence, ki je podlaga za izdelavo poročil o embalaži, obenem pa jih redno obvešča o spremembah zakonodaje na področju ravnanje z odpadno embalažo in tako poskrbi, da so na varni strani. S pogodbenimi podizvajalci od leta 2013 organizacijsko soupravlja trg ravnanja z odpadno embalažo in zavzema pomembno vlogo kot družba za ravnanje z odpadno embalažo v Sloveniji. Opravljanje storitev jim zaupa že več kot 230 slovenskih podjetij iz vseh panog.