luksuz

Najdražji kolesa na svetu

Sara Strk
15. 11. 2020, 08.30
Posodobljeno: 16. 11. 2020, 08.10
Deli članek:

Z ustavitvijo potniškega prometa zaradi zamejitev širjenja novega koronavirusa se bo v naslednjih štirinajstih dneh marsikdo v službo ali trgovino odpravil kar s kolesom. Kako pa bodo to počeli najbogatejši? Preverili smo, koliko bi morali odšteti za najdražji kolesi na svetu.

Luxury Insider
Gorsko kolo House of solid gold.

1. Kolo Butterfly Trek Madone – 440.000 evrov

Leta 2009 je ameriško podjetje Track ob vrnitvi Lancea Armstronga v kolesarstvo izdelalo prav posebno kolo. Kolo, poimenovano Butterfly Trek Malone, so mnogi primerjali s pravo umetnino, saj je na njegovem ohišju več kot sto različnih parov pravih metuljih kril. Poteza je seveda naletela na neodobravanje mnogih društev za zaščito živali, njihovo zgražanje pa je nekoliko omililo dejstvo, da je bil denar, ki so ga na dražbi zbrali s prodajo kolesa, doniran fundaciji za boj proti raku. Glavni razlog za visoko ceno se ne skriva zgolj v nenavadnem dizajnu, ampak je v večji meri za visok znesek zaslužen podatek, da je z njim Lance Armstrong na Toure de Franceu leta 2009 osvojil bronasto kolajno.

Coastinbikes
Kolo Butterfly Trek Madone.

2. Gorsko kolo House of Solid Gold – 885.000 evrov

Najdražje kolo na svetu je izdelalo ameriško podjetje House of Solid Gold, zanj pa boste morali odšteti kar 885 tisoč evrov. Pozlačeno je s 24-karatnim zlatom, za piko na i pa poskrbi še 600 črnih diamantov v skupni vrednosti šestih karatov in 500 safirjev. Sedež je izdelan iz aligatorjevega usnja, priložena je tudi pozlačena steklenica za vodo. Izdelanih je bilo le 13 gorskih koles, za izdelavo enega kolesa pa naj bi porabili več kot 750 ur. Kljub vrtoglavi ceni je bil denar namenjen v dobrodelne namene, saj je podjetje 80 odstotkov zaslužka namenilo organizaciji The Way to Hapiness.

Luxury Insider
Gorsko kolo House of solid gold.