Primerna nega

Si želite, da bi amarilis zacvetel ravno za božič?

Z.F.
13. 11. 2020, 21.33
Deli članek:

Dnevi so vse krajši, narava pa se pripravlja na zimski spanec. Veliko sobnih rastlin bo zacvetelo prav v tem času, med njimi so zagotovo orhideje, božični kaktus, pa tudi vitezova zvezda. Veste, kako jih pripraviti do cvetenja?

Dreamstime
V naravi raste približno 90 različnih vrst vitezove zvezde.

Vitezova zvezda (Hippeastrum) ali amarilis izvira iz Južne in Srednje Amerike in je čebulnica s povsem običajnim vegetacijskim ciklom, če jo posadimo na prosto. Nekoč so jih pri nas sadili na vrtove ob bok gladiolam, danes pa jih običajno najdemo kot okrasne lončnice.

Do cvetenja s prisilo

Amarilis lahko pripravimo do cvetenja kadarkoli, a obstaja bistvena razlika, če v vrtnariji kupimo že v lončke posajene čebule z nastavki cvetnega stebla ali zgolj suhe čebulice. Če ste kupili čebulico, posajeno v lonček, so vrtnarji že poskrbeli za siljenje, pri suhih čebulicah pa moramo to zagotoviti sami. A brez skrbi, potrebna je le volja in upoštevanje primernih toplotnih zahtev, s čimer v hišah v tem času ni težav.

Primerna zasaditev

Po prvem cvetenju bo dobro prehranjena čebulica praviloma pognala novo cvetno steblo, če jo boste zalivali in dognojevali še naprej. Da je nastajanje semen ne bi izčrpalo, odcvetele cvetove odstranimo s steblom vred, ki ga odrežemo tik nad čebulico. 

Pri amarilisih je pomembno, da jih posadimo v lonček tako, da polovica čebulice gleda iz zemlje. Dovolj so majhni lončki majhnega premera, a se lahko zgodi, da se bodo zaradi močnega stebla in cveta začeli prevračati. Čebulico pred sajenjem za uro namočimo v fungicid proti koreninski gnilobi, s čimer se bomo izognili najbolj ogrožajoči težavi amarilisov. Tako pripravljeno čebulico nato zasadimo in pokrijemo z drugim lončkom ali papirnato kapo, ki bo dovolj visoka, da bo lahko zraslo za slabo ped visoko cvetno steblo. Pomembna je zatemnitev, v kateri rastlino pustimo v takšnem okolju vsaj tri tedne, temperatura pa naj niha med 20 in 25 stopinjami Celzija. Če je le mogoče, v tem času ne kukajte pod lonček, saj je za razvoj potrebna popolna tema. Svetloba namreč pospeši rast listov, ki si jih v začetku ne želimo. Ko je rastlina pokrita, je ne zalivamo. To storimo šele, ko je cvetno steblo visoko okoli osem centimetrov. Takrat jo odkrijemo, a ne postavimo neposredno na sončno svetlobo, pač pa jo na svetlobo privajamo teden dni. Teden dni po začetku zalivanja dodamo vodi tudi gnojilo za cvetoče lončnice. Cvetenje vitezove zvezde lahko nato podaljšamo tudi do nekaj tednov, če temperaturo v tem času v prostoru znižamo za nekaj stopinj.

Kljub vsem nasvetom moja vitezova zvezda noče cveteti

Kot smo že zapisali, je čebulice dobro namočiti v fungicid proti koreninski gnilobi. A poleg nje se pogosto pojavi še težava z rdečim ožigom. Ta glivična bolezen pogosto napade liste ali cvetno steblo in se kaže v obliki rdečih razjed, zaradi česar se steblo tudi prelomi. Če se pojavlja ta težava, porežite liste in stebla, čebulico izkopljite iz zemlje in ponovite kopel s fungicidom. Vzrok, da vitezova zvezda ne zacveti in ni naredila cvetnega stebla, se lahko skriva tudi v prekratkem času mirovanja ali pa je bila predolgo v zemlji, ki ima premalo hranljivih snovi. Najprimernejši čas za izkop, če imate čebulice posejane na vrtu, je avgust. Takrat jih izkopljemo s koreninsko grudo in listi. Odstranimo jih šele, ko se listi povsem posušijo. Nato pustite čebulice šest tednov v suhem in zračnem prostoru s temperaturo okoli 17 stopinj in jih nato vrnite v zemljo ter posadite po zgoraj napisanih navodilih. Pomembno je, da rastlini med ponovno rastjo priskrbimo predvsem zadostne količine kalcija in fosforja, ki jih potrebuje za cvetenje. Svetujemo vam, da izberete takšna gnojila predvsem v tekoči obliki, saj je tam teh mineralov več. Krivec je lahko tudi neprimerna temperatura ali pomanjkanje teme med siljenjem v cvet.