Zanimivosti

Čas je, da ponovno zadiši po jesenskih enolončnicah

Z.F.
31. 10. 2020, 09.51
Posodobljeno: 31. 10. 2020, 20.57
Deli članek:

V jeseni, ko so dnevi že nekoliko hladnejši in krajši, še kako paše topel obrok tako med službo kot po službi.

Dreamstime
Fižolova enolončnica

Slovenci za enolončnice poznamo več različnih imen. Na Primorskem bomo dobili enolončnico, če bomo naročili mineštro, medtem ko na Gorenjskem, Koroškem, pa tudi na Štajerskem lahko enolončnico naročite pod imenom »ajmoht«. Če pogledamo v etimološki slovar, ugotovimo, da se beseda razlaga kot »juhi podobna jed s kuhanim mesom in zelenjavo«. Ponekod na Dolenjskem pa vam bodo enolončnico postregli pod imenom »lonec«.

Kaj je enolončnica

Gre za preprosto jed, ki jo po navadi postrežemo s kruhom ali kot samostojno jed, saj v njej najdemo dovolj hranljivih sestavin, ki jih mora vsebovati celotno kosilo oziroma večerja. Lahko bi jo opisali kot gosto juho, sestavljeno iz različnih živil, praviloma zelenjave. Najpogosteje se pripravljajo jeseni ali pozimi, saj so izjemno nasitne in prijetno pogrejejo. Kuharji in prehranski svetovalci najbolj priporočajo tiste enolončnice, ki jim sestavine dodajamo postopoma. Enolončnice pa nato pojemo takoj, ko so kuhane, saj tako zaužijemo največ hranilnih snovi. Enolončnica mora biti gosta, taka, da nasiti in po njej pojemo še zgolj kakšno jabolko ali kos peciva. Primerna je za šolarje, ki pridejo domov pred ostalimi družinskimi člani in si jo lahko sami pogrejejo in pripravijo, za zaposlene, ki si jo privoščijo za malico, in tiste, ki delajo doma, saj si tako hitro privoščijo zdrav in krepčilen obrok. 

Paleta začimb

Pri pripravi enolončnic ne smemo pozabiti na začimbe, ki delajo enolončnice tako posebne in drugačne od ostalih jedi, predvsem juh. Najpogosteje se uporabljajo lovor, majaron, timijan, peteršilj, luštrek, origano, kumina … V večini primerov pa ne sme manjkati niti čebula, česen, cel poper in muškatni orešček. Nekateri jih radi okisajo z žličko kisa ali limoninega soka, drugi jih radi zgostijo s prežganjem, spet tretji oplemenitijo s testeninami, rižem, ješprenjem, cmočki … Strogega pravila, kaj vse mora vsebovati enolončnica, ni. Pomembno je, da je nasitna, omamno dišeča in takšna, da zadovolji vaš okus ter vas prijetno pogreje. Zato se ne držite zapisanih receptov kot pijanec plota, temveč dodajajte, eksperimentirajte, odvzemajte, preoblikujte. Pravzaprav v pripravi preprosto uživajte.