Zanimivosti

VARNOST NA DOMU, TUDI KO STAREJŠI OSTANEJO SAMI

Oglasno sporočilo
11. 11. 2020, 12.45
Posodobljeno: 11. 11. 2020, 13.03
Deli članek:

Mnogi starejši so zaradi prenatrpanih urnikov svojcev večkrat sami, kar lahko za tiste z zdravstvenimi težavami predstavlja precejšen izziv. Podatki namreč kažejo, da se v domačem okolju zgodi veliko nezgod, od nezgode do pomoči pa lahko mine veliko časa. V primeru padca ali nenadne slabosti je zato pomembno, da imajo naši najbližji pomoč na dosegu roke.

E-oskrba je socialni servis oskrbe na daljavo, ki zagotavlja stalno povezavo z asistenčnim centrom, uporabnik pa lahko, ko pomoč potrebuje, to enostavno pokliče s pritiskom na gumb na posebni komunikacijski napravi ali daljincu za proženje klica, ki ga ima lahko kot obesek okoli vratu ali zapestja vedno pri sebi.

“Oskrba starejših, ki živijo doma, ob izzivih, povezanih z dostopnostjo institucionalnih oblik oskrbe, pogosto temelji na prostovoljcih in družinskih članih. Starejši, še posebno tisti, ki živijo sami ali pa so sami pretežni del dneva, zato potrebujejo oskrbo, ki jim bo omogočila klic na pomoč v primeru, če se jim zgodi kaj nepredvidenega ali se jim poslabša zdravstveno stanje. Položaj starejših v Mestni občini Novo mesto smo na osnovi ugotovitev programa Starejši za starejše predstavili tudi občinskemu svetu in izpostavili izstopajoče probleme, kar je pripomoglo k uvedbi E-oskrbe s subvencijo za občane. E-oskrba je v Sloveniji relativno nova oblika oskrbe, ki starejšim pomaga pri samostojnem bivanju v njihovem domačem okolju in razbremeni njihove svojce, zato bi bilo zelo zaželeno, da bi jo kot eno izmed možnosti vključeval tudi Zakon o dolgotrajni oskrbi,” pravi Rožca Šonc, vodja programa Starejši za starejše pri Zvezi društev upokojencev Slovenije.

“Pozdravljam odločitve občin, ki so tudi na pobudo naših prostovoljcev občanom omogočile subvencioniran dostop do E-oskrbe. Iz analize programa Starejši za starejše namreč izhaja, da 24 % starejšim Dolenjske z Belo Krajino zmanjka lastnega prihodka za preživetje meseca. 30 % starejših pa si potrebne pomoči ne morejo plačati. Ti podatki zgovorno kažejo, da je subvencija še kako dobrodošla .”

-Rožca Šonc, vodja programa Starejši za starejše pri Zvezi društev upokojencev Slovenije

Če bi tudi vi radi vašim staršem zagotovili varnost na daljavo, za več informacij ter naročilo E-oskrbe pokličite na 080 8000 ali obiščite www.telekom.si/e-oskrba.