Zanimivosti

STRUPI IZ OKOLJA: KAKO SE Z NJIMI SPOPASTI?

A. S.
9. 10. 2020, 10.30
Posodobljeno: 12. 10. 2020, 16.17
Deli članek:

Dandanes živimo v času obilja, ki ga naši predniki niso poznali, obenem pa se srečujemo z največjimi težavami v zgodovini. Hrane imamo na pretek, vendar postaja vse manj hranljiva in polna aditivov. Tudi narava ima že dovolj človekovega neodgovornega ravnanja z njo in postaja vedno bolj onesnažena. Vse to pa vedno bolj vpliva tudi na naše zdravje.

O vsem zgoraj naštetem se v medijih in na svetovnem spletu veliko govori in opozarja, a kljub temu korenitih sprememb še vedno ni na obzorju. Premalo se zavedamo, kako onesnaženost našega okolja vpliva na nas in naše zdravje. Kljub temu, da se je človeško telo z evolucijo naučilo prilagajati spremembam, še vseeno ni sposobno prenesti vsega, kar mu zadamo s sodobnim načinom življenja.

S celostnim pristopom lahko sami zmanjšamo vpliv in vnos strupov v naše telo. V prvi vrsti je pomembno, da dobro poskrbimo za svojo okolico. Pri vrtnarjenju si lahko na primer z uporabo umetnih gnojil napravimo več škode, kot si mislimo. Enako je s kupovanjem sadja in zelenjave, ki sta pridelana na tak način. Umetna gnojila namreč uničujejo mikroorganizme v tleh, zaradi česar postane zemlja vse bolj mrtva. Le predstavljamo si lahko, kakšna je potem tudi hrana, ki zraste na takšni zemlji. Zato bo veliko bolje, če boste svoj vrt spomladi obogatili s kakovostnim kompostom.

Razmisliti velja tudi o uporabi čistil. Gotovo ste tudi vi že koga slišali govoriti, da bi rad s čim nadomestil agresivne kemikalije za odstranjevanje umazanije, vendar nič drugega, kar so poizkusili, ni dovolj učinkovito. Čeprav je to do neke mere morda res, pa se moramo zavedati, da je marsikatero čistilo intenzivno prav zato, ker vsebuje intenzivne kemikalije, ki so škodljive za zdravje nas in naše družine. Zato bo vsekakor dobro, če za čiščenje prihodnjič namesto agresivnih čistil uporabite mešanico belega kisa, sode bikarbone in limone.

Še en izziv, s katerim se soočamo v današnjem času, je hrana, ki postaja vse manj kakovostna. Včasih smo se čez mejo vozili po ugodnejše dobrine, danes pa se tja marsikdo zapelje, da dobi kakovostnejši izdelek, tudi hrano. Zaradi dvojnih standardov kakovosti, ki so se uveljavili v Evropi, so v Slovenijo kot v državo južnega trga namreč pogosto uvoženi izdelki iste znamke, vendar slabše kakovosti, kot jih uvažajo na severne trge.

Na dnevni ravni torej, pogosto tudi nevede, v svoje telo vnašamo strupe in škodljive snovi, ki se jih mora telo za nemoteno delovanje nato znebiti. Pri tem imajo najpomembnejšo vlogo naša jetra, ki so poleg strupov še dodatno obremenjena z našimi škodljivimi navadami, kot so uživanje mastne hrane, sladkih pijač in alkohola, kajenje, ter z jemanjem sintetičnih zdravil, ki se mu marsikdaj ne moremo izogniti.

Preobremenjenost jeter pa lahko vodi v njihovo zamaščenost, ki je predispozicija za druge resnejše bolezni tega organa. Zato je prav, da poskrbimo za zdravje naših jeter; se izogibamo toksičnim snovem iz okolja in se držimo čim bolj zdravega življenjskega sloga. Za njihovo optimalno delovanje pa je poleg tega priporočljiva tudi podpora z izdelki za razstrupljanje, ki so navadno v obliki prehranskih dopolnil. Kvalitetne izdelke za razstrupljanje jeter bomo prepoznali po tem, da imajo na embalaži navedene vrednosti standardiziranih izvlečkov aktivnih učinkovin. Zelo pomembno je, da ne vsebujejo samo pegastega badlja oz. silimarina, ki ga najdemo v tej rastlini, ampak so mu dodane še druge učinkovine, ki v sinergiji izboljšajo delovanje jeter in ugodno vplivajo na prebavo, kot so vitamini B kompleksa in glicirizin, ki ga najdemo v sladkem korenu.