Zanimivosti

Vseprisotni spremljevalec, ki ogroža naše zdravje

A. S.
9. 10. 2020, 10.29
Posodobljeno: 12. 10. 2020, 16.17
Deli članek:

Slovenci veljamo za narod, ki rad pogleda globoko v kozarec, kar predstavlja velik javnozdravstveni in tudi širši družbeni problem. Poraba alkohola na prebivalca je v Sloveniji namreč med najvišjimi na svetu. Ta škodljiva navada pa ima zelo negativen vpliv na naše zdravje, česar se mnogi med nami premalo zavedajo.

Alkohol nas spremlja malodane na vsakem koraku, zato niti ne preseneča, da ga marsikdo uživa vsak dan in v prevelikih količinah. Kot pravijo na Nacionalnem inštitutu, »pitje alkohola na način in v količinah, ki presegajo mejo manj tveganega pitja, prinaša grožnjo za zdravje in blagostanje posameznika« ter na blagostanje in zdravje njegove družine in ostale okolice, konec koncev pa tudi celotne družbe.

Opozorila o nevarnostih alkohola so vse pogosteje preslišana ali pa jih zaradi pogostega pojavljanja preprosto ne jemljemo več resno. To potrjuje tudi statistika popitega alkohola v Sloveniji; na leto ga povprečno popijemo kar 10,5 litra, kar je več od povprečja evropske regije, kjer se popije največ alkohola na svetu. Posledice prekomernega pitja pa so veliko več, kot samo glavobol naslednji dan. Alkohol z vidika posameznika botruje mnogim bolezenskim stanjem, tako fizičnim kot psihičnim, pa tudi prenekateri poškodbi. Pogubne posledice pa ima tudi na celotno družbo oz. ožjo in širšo okolico posameznika, saj je zelo pogosto krivec za prometne nesreče, ki se lahko končajo tudi s smrtjo nedolžnih.

Po zadnjih podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje iz leta 2015 je v Sloveniji zaradi bolezni in stanj, ki dokazano posledica škodljive rabe alkohola, vsakih 11 ur umrla vsaj ena oseba. Najpogostejši vzrok smrti zaradi alkohola je alkoholna bolezen jeter. Prekomerni pivci navadno težave opazijo šele takrat, ko pride do hepatitisa oziroma vnetja jeter ter kasneje ciroze ali brazgotinjenja jeter, saj zamaščena jetra kot prvi simptom bolezni niso pretirano očitna oziroma težav ne občutimo.

Pitje alkohola je zato najbolje močno omejiti ali v celoti opustiti ter preiti na zdrav življenjski slog z redno telesno vadbo in uravnoteženo prehrano, našim jetrom pa zagotoviti podporo pri obnovi oziroma regeneraciji. Za optimalno delovanje jeter se ob zdravem življenjskem slogu priporoča tudi podpora s certificiranimi prehranskimi dopolnili, ki uporabljajo kombinacijo na embalaži v mg definiranih aktivnih učinkovin za maksimalen sinergističen učinek.