TEŽAVE V KUHINJI

Kdo je krivec, ki jemlje ostrino vaših nožev

Z.F.
29. 8. 2020, 12.35
Deli članek:

Prej ali slej se zgodi, da tudi najboljši nož otopi. Ne glede na to, za kateri material gre in koliko smo za nož oziroma kopico njih odšteli, se ti prej ali slej obrabijo, zato nekaj nasvetov, kako z njimi ravnati, da bodo ostali čim dlje ostri, ne bo odveč.

dreamstime
V nože investirajte nekaj več, saj so praviloma namenjeni dolgoročni uporabi.
Če nimate brusilnika za nože, si lahko pomagate s hrapavo stranjo keramične skodelice, ki se nahaja na spodnjem robu. Ta je zelo podobna brusilnemu kamnu. Nož le nekajkrat povlecite po robu ter ga tako hitro nabrusite.

Vsaka kuhinja potrebuje set dobrih in kvalitetnih nožev, ki nam služijo pri pripravi mesa, zelenjave, pri filiranju, lupljenju in še bi lahko naštevali. A ne glede na to, kako kakovostni so, se vsi noži prej ali slej obrabijo. Zato je pozornost, kako z njimi ravnamo, še toliko pomembnejša, saj bomo le tako podaljšali njihovo življenjsko dobo in ostrino rezila. Zaradi slednjega je dobro poznati tudi vzroke, ki kvarijo ostrino in vodijo do propada ter potrebne menjave.

Po nožih ne udarjamo s kladivom

Ste tudi vi pozabili večer pred pripravo kosila vzeti meso iz zamrzovalnika? Da bi zadevo pohitrili, meso po navadi zgolj na hitro na pol odmrznemo, pri razkosavanju kosti ali zamrznjene hrane pa si nato še pomagamo s kladivom, kar povzroči, da se nož otopi oziroma okruši, v najhujšem primeru pa se lahko celo zvije ali odlomi. Zato nikoli ne udarjajte po nožu, temveč raje uporabite kuhinjsko sekiro za meso ali škarje oziroma počakajte, da se meso povsem odmrzne.

Dreamstime
Jeklene nože praviloma brusimo na brusilnem kamnu, medtem ko keramične z elektronskimi brusilci.

Pomivalni stroj

Ne glede na vse prednosti, ki nam jih prinaša pomivalni stroj, nožev nikoli ne pomivajte v pomivalnem stroju. Četudi proizvajalci trdijo, da noži brez težav prestanejo pranje na visokih temperaturah, bo njihova življenjska doba precej krajša, ostrina pa še bolj. Nože zato zmeraj pomivajte ročno, le tako bodo obdržali ostrino in služili svojemu namenu. Nožev prav tako ne puščajte predolgo v vodi, sploh če imajo lesen ročaj, in preprečite potrkavanje ob drugo posodo ali pribor. Prav tako mu namenite lasten prostor, najbolje bo, če uporabljate stojalo.

Nepravilno brušenje

Če smo nekoč uporabljali zgolj nože iz nerjavnega jekla, so se danes tem pridružili še keramični in plastični. Praviloma je nože priporočljivo brusiti na tri mesece oziroma po potrebi, odvisno od kakovosti. Z rednim brušenjem bodo rezila manj obrabljena od tistih, ki jih brusimo le nekajkrat letno. Če nože brusite sami, se pozanimajte, s čim je najbolj priporočljivo brusiti jekleni nož in tistega iz keramike. Običajno se za brušenje jeklenih nožev uporablja brusilni kamen ali sablja, medtem ko se za brušenje keramičnih nožev uporabljajo elektronski brusilci, ki imajo več nastavkov za prilagajanje določenim vrstam nožev.